18/08/2021 | Yazar: Kaos GL
Tanja Ostojić ile İstanbul'un çeşitli kamusal alanlarında gerçekleşecek 4 günlük performans sanatı atölyesi Mis(s)placed Women? 7 Eylül’de başlıyor.
“Mis(s)placed Women?” performans, Tanja Ostojić. Yer: Le Grand Escalier de la Gare de Marseille-Saint-Charles, Fransa, 2013.
Katılımcılar: Jane Kay Park, Emma-Edvige Ungaro, Alix Denambride, Kim Mc Cafferty, Robyn Hambrook, Helen Averley, Patricia Verity and Tanja Ostojić, Préavis de Désordre Urbain (PDU), Marseille
7-9 Eylül 2021 tarihleri arasında, Tanja Ostojić ile İstanbul'un çeşitli kamusal alanlarında gerçekleşecek 4 günlük performans sanatı atölyesi Mis(s)placed Women?, uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul ve Tarabya Kültür Akademisi iş birliğiyle düzenlenecek.
Tarabya Kültür Akademisi'nde konuk edildiği süre kapsamında gerçekleştireceği atölyede Ostojić, bireylerin yerinden edilme deneyimleri üzerinden canlı sanat pratikleri ile metodolojilerini araştıracak. Başvuru için son tarih 31 Ağustos 2021.
Tanja Ostojić'in 2009 yılından bu yana devam eden Mis(s)placed Women? sanat projesi, uluslararası sanatçılarla farklı sosyal çevrelerden gelen kişilerin katkılarını da içeren performanslar, performans serileri, atölye çalışmaları ve temsili performanslardan oluşuyor. Proje kapsamında, geçici veya uzun süreli göçmenler, savaş ve doğal afet mültecileri ile queerler, evsizler ve hayatlarını kazanmak için dünyayı dolaşan gezgin sanatçıların da çok iyi bildiği, “yerinden edilme”yi konu alan bazı günlük yaşam faaliyetleri somutlaştırılıp hayata geçiriliyor. Bu performanslar, Ostojić'in geçmiş birçok çalışmasında öne çıkan nitelikteki, hareket hâlinde olma ve özellikle de kadın bedeni üzerinden göç temaları ile güç ve kırılganlık ilişkilerini incelemeyi sürdürüyor.
Göç, performans sanatı, kendini kadın olarak tanımlamanın beraberinde getirdiği koşullar, toplumsal cinsiyet temsilleri ile kamusal alanda sanat konularına ilgi duyanların katılımı özellikle bekleniyor. Katılımcılar, göç, marjinalleşme, yerinden edilme, maruz kalma ve ayrıcalıklı olma konularındaki deneyimlerini karşılıklı paylaşmaya ve Mis(s)placed Women? performanslarının bazılarını hayata geçirmeye davet ve teşvik ediliyor.
Atölye İngilizce dilinde ve ücretsiz gerçekleşecek. İçecek ve yemek ikramı ile katılımcıların çalışmalarının profesyonel fotoğraf ve video dokümantasyonu sağlanacak. Atölye ve sunum sürecinde koronavirüs tedbirleri adına tüm hijyen önlemleri uygulanacak. Katılımcıların tümü kamusal alanlarda performans sergileme imkânına sahip olacak, atölyenin çıktıları, dokümantasyon görüntülerinin de yer aldığı halka açık bir söyleşi formatında kamuoyuna sunulacak ve Misplaced Women? sanat projesinin blogu ile proje arşivine dâhil edilecek.
Atölye hakkında
Mis(s)placed Women? projesi, kamusal bir alanda bavul, poşet, el çantası ya da benzeri bir nesnenin içinin açılarak boşaltılmasını içerirken; bu nesneler yoluyla geçici ve süreli göçmenlerin, evsizlerin, savaş ve doğal afet mültecilerinin günlük deneyimlerinde yaygın bir tema olan yerinden edilme hâlini temsil ediyor. Atölye, katılımcıları bu konularla ilişki kurdurarak, onları tartışmaya açmaya ve çeşitli kamusal alanlarda müdahalelerde bulunmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
Atölyenin ilk bölümü, bir araya gelme, bilgilendirme ve iletişim kurmayı içeriyor; bu sayede katılımcılar bireysel deneyimleri ile projenin amaçları hakkında birbirleriyle fikir alışverişinde bulunabilecekler.
İkinci bölüm sürecinde katılımcılar, İstanbul’un sokak, park ve çeşitli alanlarında canlı performanslar ile müdahaleler gerçekleştirmeye teşvik edilip desteklenecekler. Halka açık olan performanslarla atölye süreci, profesyonel fotoğraf ve video ekibi tarafından belgelenecek.
Atölyenin dördüncü gününde, Beykoz Kundura’nın Sinema’sında atölye çalışmalarından kesitler izleyicilere sunulacak. Atölyenin tüm katılımcıları sunuma ve sonrasında gerçekleşecek olan söyleşiye etkin olarak katılmaya davetlidir.
Atölyenin dokümantasyonu, notları, yazılı metinleri ile yansımaları Performistanbul tarafından toplandıktan sonra editlenmiş ve çevrilmiş hâliyle Mis(s)placed Women? sitesinde yayınlanacak.
Proje başladıktan sonraki gelişmeleri, performans tarih ve lokasyonlarını sanatçının ve Performistanbul’un sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
Nasıl başvurulur?
Atölye, sürecin tamamına katılmayı kabul eden, tüm yaş, cinsiyet, köken sosyal çevre gruplarından, deneyim seviyesi gözetmeksizin herkese açıktır. Katılımınız için özel gereksiniminiz olması durumunda, motivasyon mektubunda konuyu bildirebilirsiniz. Atölye ücretsiz olup, sınırlı sayıda yer olması nedeniyle ilgilenen kişilerin katılmak için başvuru yapması gerekmektedir. Başvurmak için, başvuru formunu doldurabilir veya kısa motivasyon mektubunuz ile biyografinizi içeren metinleri misplacedwomen@performistanbul.org adresine gönderebilirsiniz.
Etiketler: kadın, kültür sanat