14/10/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Tanzanya hükümeti Ekim ayındaki seçimler öncesinde LGBTİ+’ların haklarını ve sağlığını geliştirmek için çalışan kuruluşlara yönelik kısıtlamaları artırdı.

Tanzanya’da seçim öncesi sivil topluma baskı artıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Tanzanya'da LGBTİ+ aktivistleri

Tanzanya hükümeti Ekim ayında yapılacak seçimler öncesinde LGBTİ+ hakları için mücadele eden dernekler de dahil olmak üzere çok sayıda muhalif sivil toplum kuruluşunu cezalandıran bir yasa çıkardı.

Bir Doğu Afrika ülkesi olan Tanzanya'da Ulusal Seçim Komisyonu, insan hakları alanında çalışan STK’ların seçimleri izlemesini ve seçmen eğitimi yürütmesini engelledi. Yetkililer ayrıca seçimler öncesinde LGBTİ+’ların haklarını ve sağlığını geliştirmek için çalışan kuruluşlara yönelik kısıtlamaları da artırdı.

Ülkede 10 Ağustos'ta LGBTİ+ hakları ve HIV alanında faaliyet gösteren bir derneği (AIDS Initiative Youth Empowerment and Development) ülkenin “dini ve sosyal değerlerine” karşı geldiği iddiasıyla kapattı.

Tanzanya’da eşcinselliği kriminalize ediyor!

Tanzanya’da Temmuz ayında kabul edilen bir kanun çevrimiçi ortamda LGBTİ+ hakları savunuculuğunu “eşcinselliği teşvik ettiği” iddiasıyla yasaklıyor. İnternet üzerinde LGBTİ+ haklarını savunan içerik paylaşan kişiler para cezasına veya en az bir yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Ülkede 1998 tarihli Cinsel Suçlar Özel Hükümleri Yasası, rızaya dayalı aynı cinsiyetten yetişkinlerin birlikteliğini hapisle cezalandırıyor!

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam