21/09/2016 | Yazar: Kaos GL

Britanya’daki yeni bir araştırma taraftarların yüzde 72’sinin maçlarda homofobik sloganlara şahit olduğunu ortaya koyuyor.

Taraftarların yüzde 72’si maçlarda homofobik sloganlara şahit olmuş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Britanya’daki yeni bir araştırma taraftarların yüzde 72’sinin maçlarda homofobik sloganlara şahit olduğunu ortaya koyuyor.

Britanya’dan futbol taraftarlarının neredeyse dörtte üçü geçtiğimiz beş yılda maçlarda homofobik sloganları duyduklarını söyledi.

Gökkuşağı Bağcıkları kampanyası kapsamında araştırma yapan LGBTİ vakfı Stonewall’un yaptığı araştırmaya göre 18-24 yaş arasındaki taraftarların yüzde 22’si favori futbol oyuncuları gey olduğunu açıklarsa utanacaklarını söyledi. Diğer yaş grubunda ise bu oran yüzde 12. Yine genç taraftarların daha büyük bir çoğunluğu homofobik hakaretleri “dalga geçmek” olarak görüyor.

“Zararsız görülen dil LGBTİ’lerin güvensiz hissetmesine yol açıyor”

Stonewall yöneticisi Ruth Hunt, “İnsanların büyük bir çoğunluğu eşcinsel karşıtı sloganları sorun olarak görse ve sporun lezbiyen, gey, biseksüel ve trans oyuncu ve taraftarları içermesi gerektiğini düşünse de kayda değer bir azınlık hâlâ bu tarz ayrımcılığı kabul edilebilir buluyor” dedi ve ekledi:

“LGBTİ karşıtı söylemlerin ‘zararsız’ olduğunu düşünenler olabilir. Ama bu tarz bir dil LGBTİ sporcu ve taraftarların güvensiz hissetmesine yol açıyor.

“Prestijli spor kulüplerinin ve sporun önde gele isimlerinin müttefiklerimiz olarak ses çıkarması ve sporun herkes için olduğunu göstermeleri gerekiyor. Bunun yolu da homofobik küfürlerin sporda yeri olmadığını açıkça belirtmekten geçiyor.”

Araştırma, taraftarların yüzde 72’sinin maçlarda homofobik küfürlere şahit olduğunu, onda 6 sının ise LGBTİ karşıtı söylemleri sorun olarak gördüğünü ortaya koyuyor.


Etiketler: yaşam, spor
nefret