09/10/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Tarihte bugünün haberi 2008 yılı, BirGün gazetesinden.

Tarihte bugün: 'Fuhuş operasyonu değil, polis tacizi' Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2017 yılında başladığımız “Tarihte bugün” köşemiz geri döndü. Tarihte bugünün haberi 2008 yılı BirGün’ünden. BirGün, İstanbul Fatih'de polisin bir sinema baskınının bir kısım medyada ‘travestiler, eşcinseller fuhuş yaparken yakalandı’ ayrımcı yorumuna karşı Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerine mikrofon uzatıyor.

Haberin devamı şöyle:

“Kaos GL ve Pembe Hayat LGBTT Derneği üyelerince tepkiyle karşılandı. Dernek sözcülerinden Umut Güner ve Barış Sulu, ‘Sürekli olarak eşcinsellere, travestilere ve transseksüellere yönelik polis tacizinin adı gazetelere eşcinsellere yönelik fuhuş operasyonu’ olarak yansıyor. Eşcinseller, biseksüeller, travesti ve transseksüeller fuhuş iddiası ile keyfi olarak gözaltına alınıyor ve sonrasında serbest bırakılıyor. Bu olay medya tarafından haberleştiriliyor ve ‘suçu olmayan suçlular’ medya aracılığı ile topluma ifşa edilerek, mağdurlar suçlu ilan ediliyor’ açıklamasında bulundu. Polis baskınlarının yargı süreci tamamlanmış ve ‘suç’ kesinleşmiş gibi eşcinsellerin doğrudan suçlu ilan edildiğinin belirtilmesi ve polisin tutumu kınadı.”

Yıllar geçiyor, ayrımcılık değişmiyor

BirGün’ün dikkat çektiği haberin benzerleri bir kısım medya tarafından halen yayımlanıyor. LGBTİ+’ları kriminalleştirme amacıyla yapılan bu haberler gazeteci meslek etiğine aykırı ayrıca bu haberler medya aracılığıyla ayrımcı söylemin üretilmesine neden olmaya devam ediyor.


Etiketler: medya
İstihdam