16/02/2022 | Yazar: Kaos GL

Trans kadınlar Tarlabaşı’nda bir haraç çetesinin kendilerine saldırdığını İHD’de duyurduktan sonra bir gün dahi geçmeden çete üyesi bir erkek seks işçisi bir trans kadına bıçakla saldırdı.

Tarlabaşı’ndaki haraç çetesi, bir trans kadını yaraladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

Trans kadınların Tarlabaşı’nda bir haraç çetesinin kendilerine saldırdığını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklamasının gecesinde, çete üyesi bir erkek seks işçisi trans kadına bıçakla saldırdı.

Güvenlik sebebiyle ismine yer veremediğimiz kadın, sokakta çalışırken Bozok Kurt ismiyle bilinen saldırgan birden arkadan yaklaşarak önce kadını tehdit etti, “Ben sana bir daha buraya çıkmayacaksın demedim mi” dedi. Ardından bıçakla kadını sol baldırından yaraladı.

Saldırının ardından İHD İstanbul Şube LGBTİ+ Hakları Komisyonu, “Tarlabaşı’nda trans kadınlara şiddet uygulayan haraç vermeye zorlayan bir grup hakkında yaptığımız basın açıklamasının ardından dün gece aynı gruba mensup bir kişi başvurucularımızdan birini yaraladı. Takipçisiyiz.. Hiç bir trans yalnız değildir” dedi.

Saldırıya uğrayan kadın tedavisinin ardından karakola giderek şikayetçi oldu.

Tarlabaşı’nda ne oluyor?

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Tarlabaşı’nda trans kadınlara haraç, cinsel şiddet ve tehdide ilişkin dün (15 Şubat) dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin, toplantının başında Tarlabaşı’nda polis karakoluna 20 metre uzaklıktaki Bahriyeli Pub denilen kulübün yöneticilerinin “cadde parası” adı altında kadınlardan haraç kestiğini, cinsel şiddet uyguladığını ve tehdit ettiğini söyledi.

Güvenlikleri sebebiyle isimlerine yer vermediğimiz kadınlar ise, yaşadıklarını söyle anlattı:

“Polis, devlet ve kulüp yöneticilerinden öyle bir baskı var ki… Geçen gün o adamlardan birisi arkadaşımı bıçaklayacaktı ve bekçi gülerek yanından geçti. Hiç yaşamak istemediğimiz olaylar var, ağır geliyor bize. Kimi arkadaşımızı dövüyorlar, kiminden haraç alıyorlar. Ne devlet arkamızda ne başka bir kurum. Bekçilerle de sorun yaşıyoruz. Biz bunları hak etmiyoruz, kendi ülkemizde özgür bir şekilde yaşamak istiyoruz. Kimse de bizi baskıya maruz bırakamaz.”

TIKLAYIN - “Hiç kimsenin ‘cadde parası’ diyerek haraç istemeye hakkı yok!”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı
İstihdam