25/03/2010 | Yazar: Kaos GL

AKP, Anayasa taslağında Anayasa'nın 41.

AKP, Anayasa taslağında Anayasa'nın 41. maddesine eklenmesi öngörülen “Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır” ifadesindeki 'cinsellik' ibaresini, kadın örgütleri ve hukukçulardan gelen tepki nedeniyle değiştirecek.
 
Kadın örgütleri ve bazı hukukçular bu ibarenin ‘yasakların kapsamının genişletilmesine neden olabileceği’ endişelerini dile getirdi. Hukukçular, bu sözcükle 18 yaşından önce her türlü flörte, yakınlaşmaya cezanın önünün açılabileceğini söyledi. Taslakta yer alan bu hüküm AKP’nin kadın milletvekillerini de rahatsız etti.

Daha önce çocuklara karşı şiddetin önlenmesi ve cinsel suçlarla mücadele için ‘Eylem Planı’ hazırlayan AKP Ankara Milletvekili Aşkın Asan ile İstanbul Milletvekili Alev Dedegil maddede yapılmasını istedikleri değişiklik önerisini de AKP yönetimine iletti.

AKP’li kadın milletvekilleri, tartışma yaratan fıkranın, “Devlet her türlü ihmal, istismar, ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır” veya “Devlet çocukları her türlü ihmal, istismar ve şiddetten koruyacak tedbirleri alır” şeklinde yeniden düzenlenmesini istedi. AKP’li Asan, bu tür bir düzenlemenin çocukları, ekonomik, sosyal
, cinsel, şiddet gibi her türlü istismardan korunması sonucunu doğuracağını da bildirdi.

‘Cinsel istismar’ olarak değiştirilebilir
AKP yönetimi itirazları dikkate alarak düzenleme kararı aldı. AKP’nin TBMM Başkanlığı’na sunacağı teklifte fıkra metnini ya yeniden yazacağı ya da ‘cinsellik’ ibaresini ‘cinsel istismar’ olarak değiştireceği kaydedildi.
 
 


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam