25/10/2016 | Yazar:

Tayvan’da yeni kanun teklifi, evlilik yasalarındaki ‘erkek ve kadın’ı ‘iki taraf’ gibi ifadelere çevirerek evlilik eşitliğini amaçlıyor.

Tayvan evlilik eşitliğini yasallaştıracak mı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tayvan’da yeni kanun teklifi, evlilik yasalarındaki “erkek ve kadın”ı “iki taraf” gibi ifadelere çevirerek evlilik eşitliğini amaçlıyor.

Tayvan’da hafta başında iktidar partisi Demokratik İlerici Parti (DPP)’den 10 meclis üyesi, mevcut Medeni Kanun’da değişiklik yaparak evlilik eşitliğinin önünü açacak bir kanun teklifi üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Yasa teklifinin asıl olarak Medeni Kanun’daki sözcükler üzerinde değişiklikleri hedeflediğini belirten yetkililer, özellikle 972 No’lu maddede geçen evlenecek ‘kadın ve erkek’ kelimeleri yerine “çiftler veya iki taraf” şeklinde cinsiyet ayrımı gözetmeyen ibareler kullanılacağını ekledi. Böylelikle eşcinsel veya değil tüm evli çiftlerin, eş yükümlülükleri, velayet hakları ve çocuk evlat edinebilme konusunda eşit duruma gelmesi sağlanacak.

Tasarı geçerse Asya'da evlilik eşitliğine sahip ilk ülke olacak

Muhalefet partilerinin de konuyla ilgili kanun tekliflerinin tamamlanıp parlamentoya sunulması beklenirken, Yeni Güç Partisi (NPP)’den konuşan vekil Freddy Lim Tayvan’ın Asya’da eşit evlilik haklarına sahip ilk ülke olacağına kesin gözüyle baktıklarını belirtti.

Tayvan’ın muhafazakar partileri söz konusu eşitliği engellemeye çalışsa da ülkedeki birçok ünlü sanatçı ve Tayvan’ın Ocak 2016’da seçilen ilk kadın başkanı Tsai Ing-Wen de seçim çalışmalarında da belirttiği gibi eşcinsel evlilik konusuna tam destek veriyor.


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam