13/11/2013 | Yazar: Mirja Simunaniemi

Erdoğan sadece Türkiye gençliğinin ahlakı için değil, Fin çocukların durumu ile ilgili de endişe içinde!

Tayyip Erdoğan Siyasetin Dr. Jeykll ve Mr. Hyde’ı Gibi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Erdoğan sadece Türkiye gençliğinin ahlakı için değil, Fin çocukların durumu ile ilgili de endişe içinde!
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’e gerçekleştirdiği geziye iki ülke basınının ilgisini Miia Simunaniemi kaosGL.org için derledi
 
İsveçli ve Finlandiyalı politikacılar Türkiye’nin geçtiğimiz dönemdeki başarıları için Başbakanı kutlarken, medyanın asıl odağında Erdoğan’ın son günlerdeki açıklamaları vardı.
 
Gezi esnasında Stockholm ve Helsinki’de Erdoğan’a dönük protesto eylemleri düzenlendi.
 
Helsinki’deki ziyaret sırasında Türkiye kökenli bir kadın ülkedeki işsizlik ile ilgili pankart açınca Tayyip Erdoğan’ın korumaları acele ile kadını susturup salonda dışarı attı. Erdoğan’ın kaldığı otelin önünde de çeşitli protestolar düzenlendi.
 
Erdoğan’ın kadın ve erkek öğrencilerin bir arada yaşaması ile ilgili nefret söylemi Fin medyasında geniş yankı buldu. Helsinki’deki basın toplantısında, söylediklerinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan “Bunu size bir başkası sordurttuğunu düşünüyorum. Biz asla insanların özel yaşamlarına müdahale etmedik. Eğer öyle olsaydı her iki Türk’ten biri bize oy vermezdi.” dedi. Erdoğan bununla birlikte “kabul edilebilir ve kabul edilemez yaşam tarzları olduğunu ve insanlara neyin kabul edilebilir olduğunu beyan etmenin özel yaşamlarına müdahale anlamına gelmediğini” iddia etti.
 
Kauppalehti’de yazan Ayla Albayrak’a göre Türkiyeli gazeteciler Başbakan’a soru sormaktan korkuyorlar ve oto-sansür nedeniyle ülke medyası neredeyse kepenk kapatmak üzere. Albayrak Gezi Direnişi’nin temel nedenlerinden birinin yaşamlara müdahale olduğunu anımsattı.
 
Erdoğan: Angry Birds’in sinirli karakterleri çocukları kötü etkiliyor
 
Erdoğan sadece Türkiye gençliğinin ahlakı için değil, Fin çocukların durumu ile ilgili de endişe içinde. Erdoğan ünlü Angry Birds karakterlerinin asabi yapılarının çocuklar üzerinde olumsuz etki yaptığını söyleyince Angry Birds’in yöneticisi Mikael Hed kuşların yumurtaları çalındığı için kızgın olduğu ve bunun çocuklarda şu ana dek herhangi bir kötü etkisinin gözlemlenmediği şeklinde yanıt verdi.
 
İsveç’inetkili gazetelerinden Dagens Nyheter’e göre Erdoğan’ın ülkeyi şimdi ziyaret etmesi tesadüf değil. İsveç, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımını en çok isteyen üyelerden. Buna rağmen, İsveç Parlamentosu’ndan Mats Johansson Ankara’nın konu ifade özgürlüğü ve Türkiye’deki otoriter yönetim dikkate alındığında Ankara’nın AB yerine Rusya’dan esinlendiğini dair basına demeç verdi. Johansson’a göre aynı Putin gibi Erdoğan da başbakanlıktan sonra cumhurbaşkanlığına gözünü dikmiş durumda.
 
İsveç’in en çok okunan gazetesi Aftonbladet, Tayyip Erdoğan’ı “Doktor Jeykl – Mr Hyde”a referansla iki yüzlü politikaların mimarı olarak tanıttı. Erdoğan bir yandan ülkeyi modernleştirmek istiyor, bir yandan gazetecileri ve göstericileri tutuklatıyor. Aynı gazete İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’ı Rusya’dan bile daha kötü basın özgürlüğü olan Türkiye’ye rağmen Erdoğan ile kucaklaşmak ile suçladı.
 
Reinfeldt üye ülkelerin Türkiye’nin üyeliği için oylama yapması durumunda İsveç’in yanıtının “evet” olacağını inandığını öne sürmüştü.
 
Çeviri: Murat Köylü / Kaos GL
 
Kaynaklar
http://www.dn.se/debatt/erdogan-styr-med-samma-metoder-som-kemalisterna/
http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2013/marraskuu/paaministeri-kodissasi
http://www.hs.fi/kotimaa/a1383711952002
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1383792015219
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/11/09/erdogan-ja-arsyttavat-suomalaiskysymykset/201315607/139

Etiketler: medya
İstihdam