11/03/2015 | Yazar: Kaos GL

TDK’nın, ‘müsait’ kelimesini ‘flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)’ olarak tanımlaması, Genel Kurul’da bütün siyasi partiler tarafından tepkiyle karşılandı.

TBMM ‘müsait’ mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TDK’nın, “müsait” kelimesini “flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak tanımlaması, Genel Kurul’da bütün siyasi partiler tarafından tepkiyle karşılandı.
 
TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Dil Kurumu’nun (TDK), “müsait” kelimesini “flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak tanımlamasına tepki gösterildi.
 
Genel Kurul’da, İç Güvenlik Paketi üzerinde görüşmeler başladığı sırada değişiklik önergesi üzerine söz alan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, TDK’nın, “müsait” kelimesine ilişkin tanımını eleştirerek, “Bu iktidarın zihniyeti bakıyoruz Türk Dil Kurumu’nda karşımıza çıkıyor. Kadını hakir gören, aşağılayan, eşitsizliğinin üzerine vurgu yapan, cinsiyetçi sömürüye açık bir söylem” dedi.
 
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Bu ifade kadını hakir gören, kadını aşağılayan tavrın, anlayışın, zihnin uzantısı olan bir ifade ve Türk diline ilişkin bir kamusta olmaması gereken bir cümle. O bakımdan, Levent Bey’e teşekkür ediyorum, bunu sosyal medyada dile getiren arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Devletin denetimindeki Türk Dil Kurumu’nda kadına yönelik böyle bir ifadenin geçmesi aslında siyasal iktidarın da sahiplendiği bir anlayışı yansıtıyor” dedi. Gök ayrıca, Türkiye’de kadının hak ettiği yeri bulması için öncelikle erkeklerin zihniyetlerini değiştirmeleri gerektiğini ifade etti.
 
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, TDK’nın, “müsait” kelimesinin karşılığını oluştururken verdiği örneği hoş bulmadıklarını söyledi. Halaçoğlu, “TDK’yı savunmak mümkün değil. O zaman flört etmeye müsait erkekler için ne diyeceğiz, neden o yazılmamış?” diye konuştu.
 
Bu arada TBMM Başkanvekili Meral Akşener, erkeklerin genellikle örneklerini kadınlar üzerinden verdiğine dikkati çekerek, “Bu konuya biz milletvekilleri olarak, seçilmiş insanlar olarak, kadınıyla, erkeğiyle eğer dikkat edebilirsek… Bunu ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmamız lazım. Yani, bir kavga ediliyor, kadın örnek… İyi bir şey konuşuluyor, kadın örnek… İstemiyoruz kardeşim, yapmayın. Bunu kimse, hiçbir kadın istemiyor” dedi.
 
Kadınlar tepki göstermişti
 
TDK’nın cinsiyetçi tutumu Meclis’te görüşülmeden önce kadınlar tarafından eleştirildi. TDK’nın bakış açısını cinsiyetçi bulan feministler sosyal medya ve e-mail yoluyla kuruma karşı harekete geçtiler.
 
İstanbul Feminist Kolektif, facebook hesabından bu durumu duyurarak “Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
 
Ayrıca hatanın düzeltilmesi için Change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında TDK’nın cinsiyetçi yaklaşımının altı çizilerek şunlar ifade edildi: “Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler. Türk Dil Kurumu bu açıklamaya parantez içerisinde eklediği kadın ifadesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilemekte ve kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temel nedeni olan ataerkiliteye hizmet etmektedir.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam