16/03/2011 | Yazar: Kaos GL

Muğla’daki toplu tecavüz olayının sekiz sanığı, bugün (16 Mart) ilk kez topluca hakim karşısına çıkıyor.   18 yaş altındaki iki sanığın duruşma

Muğla’daki toplu tecavüz olayının sekiz sanığı, bugün (16 Mart) ilk kez topluca hakim karşısına çıkıyor.
 
18 yaş altındaki iki sanığın duruşması diğer yargılanan 6 kişinin davasından sonra görülecek ve 18 yaş altı iki sanık kendilerininkinden önce görülen davaya izleyici olarak girebildi ama Türkiye'nin farklı illerinden davayı izlemeye giden kadınlar başta salona alınmadı. Direniş gösteren kadınlardan yaklaşık 20’si davayı izlemeye girebildi.
 
Türkiye’nin farklı illerinden Muğla’ya davayı izlemeye giden kadınlar, tüm tecavüzcülerin tutuklanması, tecavüz çetesinin diğer üyelerinin de yargılanması talebiyle adliye önünde buluştu. Ancak hepsi salona giremedi.
 
Kaos GL muhabiri Damla Gülmez’in verdiği bilgiye göre, davada sanık durumunda bulunan 8 kişiden ikisinin18 yaş altı olması nedeniyle bu iki kişinin davası ayrı yürüyor ve kapalı yapılıyor. 18 yaşından büyük diğer 6 sanığın davası açık yapılıyor ve 18 yaş altındaki iki sanık bu davayı izlemek için salona alındı. Ancak Türkiye’nin çeşitli illerinden davayı izlemeye Muğla’ya giden kadın örgütlerinden kadınların salona girmesi polis tarafından engellendi. Kadınlar bu durum karşısında direniş gösterdiler ve bunun sonucunda içeriye 20 kadar kadın girebildi.
 
Tecavüz sanıklarının birinin avukatının Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ın olması kadınları kızdırdı ve “Baro tecavüze ortak olma” sloganlarıyla bu durum protesto edildi.
 
Muğla'da dört yıl önce bir kadına tecavüz eden sekiz kişiden altısı, bugün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Ayrıca bugün olay tarihinde yaşları 18'den küçük olan iki tecavüz sanığının yargılandığı davanın ikinci duruşması da görülecek.
 
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Denizli, Hatay ve Aydın'dan kadınlar bir kez daha Muğla adliyesi önünde buluştular. Talepleri tüm tecavüzcülerin tutuklanması, tecavüz çetesinin diğer üyelerinin ortaya çıkartılıp yargılanmaya başlanması.
 
Davayı Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 10. Dönem Sözcüsü Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Hatice Can ve Prof. Dr. Şahika Yüksel ile kadın örgütlerinin temsilcileri de izliyor.
 
Olay sırasında yaşları 18'den küçük olan iki tecavüz sanığının yargılandığı davanın ilk duruşması 26 Ocak'ta görülmüştü. Kadınlar o gün de adliye önünde idi. Kadınların eylemi sürerken, daha önce davada tanık olarak dinlenecekleri açıklanan altı tecavüz zanlısı hakkındaki iddianamenin de tamamlandığı açıklanmıştı.
 
* Dava için dayanışma göstermek ve bilgi almak için iletişim:
Naciye Ertaş: 0532 766 03 69
 
Fotoğraflar: Duygu Güngör
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam