07/01/2010 | Yazar: Kaos GL

TEKEL işçileri, özlük haklarını korumak için 24 gün önce başlattıkları eylemlerini sürdürme kararı aldılar.

TEKEL işçileri, özlük haklarını korumak için 24 gün önce başlattıkları eylemlerini sürdürme kararı aldılar. Referandumda, şu ana kadar 11 bin işçiden 9 bin 265 işçi "direnişe devam" dedi; eylemin kitleselliği ortaya çıkmış oldu.

TEKEL işçileri, özlük haklarını korumak için 24 gündür sürdürdükleri eylemlerini Tek Gıda-İş Sendikası'nda yaptıkları referandumla devam ettirme karar aldılar.
 
Sendikanın Genel Sekreteri Macit Amaç, eylemin geleceğiyle ilgili referanduma, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bunlar bir grubun provokasyonuyla sokağa çıktılar" şeklindeki sözlerine yanıt vermek amacıyla gerek duyduklarını açıklamıştı.

Başbakana yanıt referandumla işçiden geldi

"Buna niye ihtiyaç duyuldu. Bu eylemlerin ideolojik olduğu, belli grupların organize ettiği, 300-500 kişi ile Ankara'da sürdürüldüğü yönünde Sayın Başbakan'ın açıklamaları vardı."
 
Türk-İş Genel Merkezi'nde ve TEKEL fabrikalarının bulunduğu 30 kadar ilde, 40'ı aşkın işletme ve 27 merkezi ilgilendiren Referanduma 11 bin TEKEL işçisi oy kullandı. Geçici sonuçlara göre 9 bin 265 işçi "direnişe devam" dedi.
 
Yaklaşık bin 500 işçi de Türk-İş Genel Merkezi salonunda kurulan beş sandıkta oy kullandı. Oy kullanma işleminden önce dışarıda bekleyen işçiler sık sık "Devam devam" sloganlarını attı.
 
Amaç: Hükümet inatlaşıyor

Beş altı bin kişiyle Ankara'ya geldiklerini, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) isteğiyle eylemdeki işçi sayısının azaltıldığını ifade eden Amaç, "Arkadaşlarımız her gün otobüslerle gelmek istiyor. Biz bunları engelliyoruz. Bu sorunun diyalog yoluyla çözülebileceği inancı vardı. Türk-İş bu sorunu diyalog ile çözmeye çalışıyordu. Bu sayı bu çerçevede azaltılmıştı. Ancak görülen o ki hükümet bu sorunun çözümünden yana gözükmüyor. Bu sorunu çözme yerine inatlaşmayı bir araç olarak kullanmayı düşünüyor" diye konuştu.
 
TEKEL Dayanışma Grubu kuruldu

Ayrıca, Sanatçı, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan 44 kişilik bir grup, işçilere destek olmak için TEKEL Dayanışma Grubu'nu kurdu.
 
Grupta, Çiftçi-Sen başkanı Abdullah Aysu, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkansı Gökhan Günaydın, sanatçılardan Ferhan Şensoy, Levent Kırca, Müjdat Gezen, gazetecilerden Şükran Soner ve akademisyenlerden Prof. Dr. Korkut Boratav da var.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam