08/09/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Teksas’ta bir okul bölgesi cinsiyet akışkanlığından bahsedilen her şeyi yasakladı.

Teksas okul bölgesinde “Trans Deme” yasağı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Teksas'ın Dallas-Fort Worth bölgesindeki bir okul bölgesi olan Grapevine-Colleyville Bağımsız Okul Bölgesi, okullarda cinsiyet akışkanlığıyla ilgili bilgi verilmesini ve eleştirel ırk kuramının konuşulmasını yasakladı. Yasak aynı zamanda öğretmenlerin, öğrencilere kendi seçtiği zamirleri kullanmamayarak hitap etmesini tercihe bağlı hale getiriyor.

Bölgenin okul yönetim kurulu olan GCISD Mütevelli Heyeti üyeleri, okul kütüphanelerinde kitapların yasaklanmasını kolaylaştıran, öğrencilerin tuvalet kullanımını sınırlandıran yönerge lehinde 4-3 oy kullandı. Dallas Morning News'in haberine göre, bölge halkının bir kısmı bu politikayı “Eşcinsel Deme” (Don’t Say Gay” yasağına benzeterek “Trans Deme” (Don’t Say Trans) politikası olarak adlandırdı.

Yönerge yasak kapsamını cinsiyet akışkanlığının, “cinsiyetin yalnızca sosyal bir yapı olduğunu” söyleyen veya “bir kişinin herhangi bir cinsiyete sahip olması veya olmaması mümkün olduğunu” söyleyen herhangi bir tartışma olarak tanımlıyor. Book Riot'a göre bu yönerge, cinsiyetin “kişinin doğumda atanan cinsiyetinden farklı bir cinsiyete ‘eşleşecek şekilde’ değiştirilebileceği” görüşünün tartışılamayacağını da söylüyor.

Texas Tribune'un bildirdiğine göre, yönerge bir ebeveyn kullanımına izin verse bile, öğretmenlerin öğrencilere cinsiyet kimlikleriyle eşleşen zamirlerle hitap etmekten kaçınabileceğini söylüyor. Bu sebeple trans öğrencilerin spor yapmaları da engellenecek.

Mütevelli heyetinden Becky St. John, öğretmenlerin sınıfta fikirler hakkında konuşmalarını engelleyen bu politikayı, öğretmenlere aşırı yük bindireceğini ve öğrencilere zarar vereceğini söyleyerek eleştirdi.

John, Morning News’e “Eğitimleri kısıtlı kalacak olan öğrenciler için çok üzgünüm” dedi.


Etiketler: eğitim
İstihdam