28/04/2011 | Yazar: Kaos GL

TİB tarafından hosting firmalarına gönderilen 'yasaklı sözcükler' listesinde yok yok!

Telekominikasyon İletişim Başkanılığı’nın Canı mı Sıkılıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TİB tarafından hosting firmalarına gönderilen 'yasaklı sözcükler' listesinde yok yok! Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti adları gibi günlük yaşamda kullanımından vazgeçilemez pek çok ‘sıradan’ sözcük yasaklanıyor. Yasak listesindeki sözcükleri içeren alan adı tahsis edilemeyecek, kullanılamayacak, mevcut olanlara erişim de kapatılacak. 

Daha önce Kaos GL Derneğinin kapatılması talebine karşılık Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, “Dava Açılmasına Yer Olmadığı Kararı” vermiş (2006) ve kararında “Türk Dil Kurumu ve özel sözlüklerde lezbiyen kelimesi ile gey kelimesinin eşcinsel olarak belirtildiği ve bu kelimelerin günlük hayatta ve bilimsel tartışmalarda anlamına uygun ve rahatça kullanıldığı”nı belirtmişti. 
 
Eşcinsel örgütler ortaklaşa aldıkları bir kararla İngilizce “gay” kelimesini Türkçe okunduğu gibi “gey” olarak kullanmaya başlamışlardı. Bu uygulamanın kabul görmesi üzerine Türk Dil Kurumu (TDK) “gey” kelimesini “erkek eşcinsel” olarak tanımlayarak TDK Sözlüğüne almıştı.

‘Yasaklı sözcükler’ listesinde yok yok!
NTVMSNBC’nin haberine göre dün servis sağlayıcılara ve hosting firmalarına Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan gönderilen ve gönderici hanesinde yersaglayici@tib.gov.tr adresinin yer aldığı tebligatta, günlük yaşamda kullanımından vazgeçilemez pek çok ‘sıradan’ sözcüğü deiçeren yasak listesi bulunuyor.

Bildirime göre, bu sözcükleri içeren alan adı tahsis edilemeyecek, kullanılamayacak, mevcut olanlara erişim de kapatılacak. Örneğin SicakEvYemekleri.com veya .com.tr ile bir web siteniz varsa, Türk İSS’leri bu siteyi yayında tutarsa cezalandırılacak. Bu da daha fazla maddi kaynağın zaten zayıf olan Türk İSS ekosisteminden çıkıp yabancı hosting firmalarına akması demek.
 
Mektupla birlikte gelen listedeki sözcükler arasında şaşkınlık verici derecede sıradan sözcükler bulunuyor. Bu sözcüklerden bazıları şöyle:

31, Adrianne, Animal, Hayvan, Baldiz, Beat, Buyutucu, Ciplak, Citir, Escort, Etek, Fire, Girl (İngilizce’de ‘kız’ demek, Ateşli, Frikik, Free, Gey, Gay, Gizli, Got (ingilizce ‘get’ fiilinin geçmiş zaman ya da geçişli hali), Hatun, Haydar, Hikaye, Homemade (ev yapımı demek), Hot (İngilizce’de ‘sıcak’ anlamında geliyor), İtiraf, Liseli, Nefes, Nubile (?), Partner, Pic (İngilizce’de ‘picture’ın (resim, fotoğraf) kısaltmasi), Sarisin, Sicak, Sisman, Teen (İngilizce’de 13-19 yaş grubunda genç), Yasak, Yerli, Yetiskin,  Xn, XX…

Çok daha uzun olan, içinde küfür ve ahlaksız terimlerin yanında “zoo” (hayvanat bahçesi) gibi terimler içeren tüm listeyi, bu yazının altındaki bağlantıdan görebilirsiniz.

Sansür listesinin etkisi, bazı ‘müstehcen’ sözcüklerin içinde geçtiği diğer sözcükleri de kapsadığından, erişim engelinin kapsamı inanılmaz boyutlara çıkacak. Örneğin içinde iki ya da üç kelimelik ‘müstehcen’ sözcüklerle çakışan harfleri içeren sözcükler de yasaktan nasibini alacak.
 
Tknlj.com‘da sıralanan bazı ‘talihsiz’ sitelerden örnekler: Degisikmezeler.com, herkesokusundiye.com, sokmarket.com, bayramcikolotasi.com, bilgisayarakademisi.com, sanaldestekunitesi.com, forzabesiktas.com, tiklayarak.com, donanimalani.org, bakireklam.com, citirkurabiyem.com, kredikartiborcunubitir.com, burcunubil.com, globaldizayn.org, casperminishop.net, anlayarakokuma.com…
 
Hosting hizmeti veren Ontek firmasının sahibi Murat Deligöz, bu sansürlü sözcüklerle sınadıkları sitelerden en az 90 binin bu yeni yönetmelikle ‘hemen’ yasaklanabileceğini söyledi.
 
Yönetmeliğin iletildiği TİB mektubu şöyle:

“Sayın YETKİLİ,
Bilindiği üzere, 04/05/2007 tarih ve 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”a dayanılarak çıkarılan “Telekomünikasyon Kurumu Tarafından Erişim Sağlayıcılara ve Yer Sağlayıcılara Faaliyet Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”, 24 Ekim 2007 tarihli ve 26680 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İnternet’e açık hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan/işleten gerçek veya tüzel kişiler yer sağlayıcıdır. Yer Sağlayıcılığı hizmetini ticari olarak yapmasa bile web sitelerini kendi sunucularında barındıran gerçek veya tüzel kişilerin Yönetmelik gereğince Yer Sağlayıcılığı Faaliyet Belgesi almaları gerekmektedir.İlgili Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasında; “26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; İntihara yönlendirme (madde 84), Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190), Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), Müstehcenlik (madde 226), Fuhuş (madde 227), Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) suçları ile 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar,” erişimin engellenmesi konusu olabilecek suçlar olarak katalog halinde sayılmıştır. İlgili Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise;
Yayınlar; a) İnsan onuruna, temel hak ve hürriyetlere saygılı olmalıdır. b) Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlakî gelişimini zedeleyecek türden içeriklere yer vermemelidir. c) Ailenin huzur ve refahını sağlayan hususlara zarar verecek nitelikte olmamalıdır. ç) Kişileri, uyuşturucu madde bağımlılığı, fuhuş, müstehcenlik ve kumar gibi kötü alışkanlıklara teşvik edici olmamalıdır.
Şeklindedir.
Buna göre barındırdığınız alan adlarında İlgili kanun ve yönetmeliğe aykırı içeriklerin bulunmaması gerekmektedir. Aşağıda İlgili kanun ve yönetmeliğe aykırı içerik bağlamında değerlendirilebilecek kelime gurupları verilmiştir. Bu kelime guruplarını barındıran içeriklerin çıkarılması ile ilgili alan adlarının hizmetine son verilmesi ve son durumun mail ile tarafımıza iletilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda ilgili CEZAİ müeyyideler ile karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı”
 
Sektör çalışanları böylesi bir kararı beklemiyordu

Yeni Medya Düzeni 
’nde gelişmeyi yorumlayan Cihan Salim, BTK Başkanı Acerer geçtiğimiz hafta Zaman Gazetesi’nde yer alan demecini hatırlatıyor: “Kimi zaman ben bile herkesin ortasında İnternet’e girmeye çekiniyorum; ya karşıma aniden istemediğim bir şey çıkarsa!” Salim, “2011′de Türk İnterneti’nde daha fazla düzenleme göreceğimizin sinyallerini böylece almış olmuştuk, ama bu kadar etkili kararın bu kadar çabuk gündeme gelmesini sektör çalışanları da beklemiyordu.” değerlendirmesi yaptı.
Mektubun taranmış halini de buraya tıklayarak görebilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam