22/02/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Televizyondaki görünürlüğü inceleyen medya izleme kuruluşu GLAAD’ın senelik “TV'nin neresindeyiz?” raporuna göre yapımların %12’sinde LGBTQ+ temsili var.

“Televizyon hiç olmadığı kadar gey” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

The L Word: Q Generation - Jacqueline, Shane, Alice, Bette, Arienne, Rosanny, Leo 

Gözde Demirbilek, Naveen Kumar’ın GLAAD raporu incelemesini Türkçeye çevirdi.

Queer bir karaktere rastlamazsak zaplamıyormuşuz gibi gözüküyorsak bunun sebebi televizyon ekranlarının artık her zamankine oranla daha “gey” olmasıdır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde LGBTİ+’ları ve doğru ve adil biçimde temsil eden medya kuruluşları, programları ve kişileri onurlandırma ödülleri veren medya izleme kuruluşu GLAAD, yıllık “Televizyonun neresindeyiz?” raporunu yayınladı.

Rapordaki istatistiklere göre 2021-2022 sezonunda televizyonun en çok izlendiği vakitlerde yayınlanan yapımların yaklaşık %12’si LGBTQ+’ları temsil ediyor. Bu, Nüfus Sayım Bürosunun verilerine göre queer Amerikalıların yüzdesinden %50 daha yüksek. İstatistik aynı zamanda GLAAD’ın önceki raporuna göre %3’lük bir artışa işaret ediyor.

GLAAD Başkanı ve CEO’su Sarah Kate Ellis, rapora eşlik eden basın açıklamasında “Televizyondaki temsilin artışı, Hollywood’un LGBTQ hikayeleri anlatmanın gücünü gerçekten tanımaya başladığının bir işaretidir” dedi:

“LGBT karşıtı tasarıların ve şiddetin arttığı dönemlerde, çeşitli ve kapsayıcı hikaye anlatımı yoluyla farkındalık kazandırma konusunda önemli rolü üstlenenler, televizyon gibi kültürel araçlardır.”

Halelu-gey. Gey-aluya? Öyle ya da böyle, varız.

17 yıllık geçmişe sahip çalışmanın tarihinde lezbiyenler bu yıl ilk kez televizyon yayınlarındaki LGBTQ+ karakterlerin çoğunluğunu, %40 oranıyla oluşturuyor. The L Word efsanesinin Generation Q versiyonuyla ekranlara dönüşüyle, 15 yıl aranın ardından lezbiyen temsil ilk kez kablolu yayında büyük görünürlük sağladı.

Beyaz olmayan LGBTQ+ karakterlerin sayısı şu anda televizyon yayınlarındaki beyaz queer karakterlere oranla daha fazla olsa da, %45’i beyaz olmayan kablolu yayında sayı aslında azaldı. GLAAD, tüm queer karakterlerin en az yarısının beyaz olmayan LGBTQ+ karakter olmasını istedi ve yapımcıların çeşitli temsillere olan bağlılıklarını artırmaya teşvik etti.

Rapora göre ayrıca dizideki LGBTQ+ olmayan engelli karakterlerin oranı geçen yıl %3,5 iken bu yıl %2.8’e düştü. Bu oran da ABD’deki sakat kişilerin yüzdesinin çok altında.

GLAAD’ın Beyaz Olmayan Topluluklardan Sorumlu Müdür Yardımcısı DaShawn Usher “Neden televizyonda HIV ile yaşayan karakterlere daha fazla yer verilmiyor?” sorusuyla birlikte şu yorumu yaptı: “ABD’de HIV ile yaşayan 1,2 milyon insanla anlatılabilecek çok fazla hikaye var.”


Etiketler: medya, kültür sanat, dünyadan
İstihdam