22/12/2010 | Yazar: Kaos GL

"Kılıç Günü’’ adlı dizideki, gey sahnelerde yer alan sanatçıyı ekrana çıkaran Habertürk’e ceza geldi.

Televizyonda Eşcinselliği Tartışmanın Cezası 500 Bin Lira Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Kılıç Günü’’ adlı dizideki, gey sahnelerde yer alan sanatçıyı ekrana çıkaran Habertürk’e ceza geldi. Başkan Davut Dursun ile üyeler, hangi ceza maddesinin uygulanacağı konusunda anlaşamadı. 

Kurtlar Vadisi'nin eski yapımcısı Osman Sınav'ın dizisinin ilk bölümünde Türk televizyonları için bir ilk yaşanmış ve eşcinsel yatak sahnesi ekrana gelmişti. Kızıltan ailesinin gey oğlu Barış, erkek sevgilisi ile yatakta yarı çıplak göründü. Tartışılan bu sahnede yer alan sanatçı Onur Ayçelik Habertürk’de yayınlanan “Ankara Raporu’’ programına çıktı. Burada eşcinsellik tartışıldığı için RTÜK, kanala ceza kesti.
 
RTÜK, Habertürk’e 250-500 bin lira arasında ceza vermeyi kararlaştırdı ve kanaldan savunma istedi. Program, “gençlerin ve çocukların ahlaki gelişimini zedeleyici’’ nitelikte bulunurken, RTÜK Başkanı Davut Dursun ‘’Milli manevi değerlere aykırılık’’ maddesinden ceza uygulanmasını istedi. Ancak Dursun’un önerisi oy çokluğu ile reddedildi.

Lambda İstanbul 10 Cesur Televizyon Kanalı Arıyor

Lambda İstanbul, eşcinselliğin tartışıldığı programa ceza veren RTÜK'ü ve "eşcinselliğin normal gibi gösterilmesinin Türk aile yapısına aykırılık oluşturduğunu" savunan Başkanı Dursun'u protesto etti: "RTÜK ve Dursun eşcinsellere yönelik ayrımcılığın suç ortağıdır."
Lamdaİstanbul Lezbiyen Gey Biseksüel Travesti Transseksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği, eşcinselliğin tartışıldığı bir program nedeniyle Habertürk televizyonuna ceza veren Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) protesto etti.
 
Dernek üyeleri, programın toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırılık oluşturduğunu savunan RTÜK Başkanı Davut Dursun'u özür dilemeye çağırdı.
"RTÜK verdiği bu ceza ile TV kanallarının önümüzdeki dönemde eşcinsellikle ilgi herhangi bir tartışma programı dahi yapmalarının önüne geçmeye çalışıyor" diyen dernek, tüm televizyon kanallarını da RTÜK'ü protesto etmeye, ayrımcılığa ve nefret söylemine tepki göstermeye davet etti.
 
"Eşcinselliği 'tartışmak', heteroseksüellik kadar 'normal' ve sıradan olduğunu açıklamak, bilimsel gerçekliklerden uzak bu ilkel açıklamalara cevap vermek için on cesur televizyon kanalı arıyoruz."
 
Eşcinselliğin konuşulması ceza getirdi
RTÜK, atv'de yayımlanan "Kılıç Günü" adlı dizide iki erkeğin aynı yatakta bulunduğu sahne ile ilgili kanalı uyarmıştı.
 
Söz konusu sahnenin alışılagelmiş heteroseksüel sahnelerin ötesinde olmadığını hatırlatan LGBT dernekleri de eşcinsel karakterlerin olduğu bir dizinin sırf bu nedenle uyarılmasına tepki göstermişti.
 
LGBT dernekleri bu tür olayların LGBT bireylere uygulanan ayrımcılığı ve şiddeti daha da derinleştireceğine dikkat çekmiş, bazı televizyon kanallarında konu tartışılmıştı.
Dizide eşcinsel karakteri canlandıran sanatçı Onur Ayçelik de Habertürk'de yayınlanan "Ankara Raporu" programına çıkmıştı. RTÜK bu program nedeniyle kanala ceza kestiğini bu hafta duyurdu.
 
RTÜK Başkanı Dursun: Türk aile yapısına aykırılık oluştu
RTÜK Başkanı Davut Dursun, yazdığı muhalefet şerhinde "Programda geçen diyaloglarda, homoseksüelliğin normal kabul edilmesi gerektiği, bunun bir süreç olduğu, dizi sahnelerinde de homoseksüelliğin toplum nazarında normal görülmesine destek olabileceği vurgusu yapılmıştır. Yayında bu tür ilişkiler, meşrulaştırılıp, normal gösterilmeye çalışılmıştır. Türk aile yapısına zarar verici nitelikte olduğu değerlendirilmektedir. Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırılık oluşmuştur" dedi.
 
"RTÜK ve Başkanı Dursun ayrımcılığın suç ortağı"
Lambda İstanbul, şu noktalara dikkat çekti:
 
RTÜK'ün uyarısıyla LGBT bireylerin varlığı yok sayıldı. Cezanın toplumdaki yansıması LGBT bireylerin uğradığı ayrımcılığın artması olacak.
 
RTÜK Başkanı Dursun'un açıklaması, bilimsel gerçeklikten uzak, hurafelerle dolu. Amerikan Psikologlar Birliği(APA) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yayınlarında, eşcinsellik "özellikle" "hastalık değildir" diye belirtiliyor. Türkiye'de de Türk Tabipler Birliği (TTB) eşcinselliğin hastalık olmadığına dair açıklamalar yaptı.
 
Eşcinselliğin tartışılmasına dahi ceza veren RTÜK ve eşcinselliğin "normal" olarak algılanması ihtimalinden dahi rahatsızlık duyan RTÜK Başkanı, LGBT bireyleri hasta ilan ederek LGBT bireylere yapılan ayrımcılığın bizzat suç ortağıdır. (T24)
 
İlgili Bağlantılar: 

Etiketler: insan hakları
İstihdam