21/09/2023 | Yazar: Selma Koçak

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, LGBTİ+’lar konusunda acımasız yasalar yürürlüğe koyan ya da ölüm cezasıyla tehdit eden dünya liderleriyle LGBTİ+ haklarını görüşmekten çekinmeyeceğini söyledi.

“Temel insan hakları evrenseldir ve herkese, her yerde uygulanır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İrlanda Başbakanı acımasız yasalar yapan dünya liderlerine LGBTİ+ hakları konusunu açmaktan ‘çekinmiyor’. 19 Eylül’de BM’de konuşan İrlanda Başbakanı, “LGBTİ+ hakları konusunda yaşanan korkutucu gerileme”den endişe duyduğunu söyledi.

Başbakan Leo Varadkar, LGBTİ+’lar konusunda acımasız yasalar yürürlüğe koyan ya da ölüm cezasıyla tehdit eden dünya liderleriyle LGBTİ+ hakları meselesini görüşmekten çekinmeyeceğini söyledi.

Journale verdiği bir röportajda dünya liderleriyle görüştüğünde kendi kişisel durumunu gündeme getiremeyeceğini söyleyen İrlanda Başbakanı kendisinin öncelikle “İrlanda’nın çıkarlarını temsil etmekten” sorumlu olduğunu belirtti:

“Her zaman bunun bilincinde olmak zorundayım. Eşit haklar meselesi ve LGBTİ+’ları elbette çok önemsiyorum ancak katıldığım her toplantıda bunu bir numaralı önceliğim haline getiremem. Bunun bir mesele ve öncelik olduğunu anlamak zorundayım ancak uluslararası ilişkilerimizi bu konu yönetemez.”

Ancak şöyle devam etti: “Bu benim gündeme getirmekten çekineceğim bir konu değil.”

Bu yorumlar, BM’deki bir etkinlikte yaptığı ve “LGBTİ+ haklarına yönelik korkutucu gerileme”den endişe duyduğunu söylediği konuşmadan bir gün sonra geldi. “Bazı ülkelerde, ölüm cezası tehdidini de kapsayacak şekilde acımasız yasaların yeniden yürürlüğe girdiğini, açıkça ayrımcı yasal düzenlemelerin yapıldığını, translara yönelik tepkilerin giderek arttığını ve kutuplaştırma siyasetinin yükseldiğini görüyoruz, hatta burada BM’de de” dedi konuşmasında.

Başbakan, açık eşcinsel bir erkek olarak bu yasaları uygulayan ülkelerin liderleriyle görüşmeler yapmanın üstesinden nasıl geldiği sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bazen eşcinselliği suç sayan ülkelerin liderleriyle görüştüğümde, eğer kişi kendi ülkelerinden değilse hiç sorun yaşamamalarını biraz garipsiyorum. Sanırım bizden oldukça farklı bakıyorlar konuya. Onlar ‘Bizim ülkemizde bizim kanunlarımız var, sizin ülkenizde sizin kanunlarınız var; sizin kanunlarınızın ne olduğu bizim umurumuzda değil, siz de bizim kanunlarımızın nasıl olması gerektiğine karışamazsınız’ diye düşünüyorlar sanki. Ancak bu düşünceye katılmak mümkün değil bence çünkü temel insan hakları evrenseldir ve kim olduklarına bakılmaksızın herkese, her yerde uygulanır.”

“Herkesin transların her zaman var olduğu gerçeğine duyarlı olmalarını rica ediyorum”

İrlanda Başbakanı BM konuşmasında “LGBTİ+’lara yönelik şiddet ve nefretin hem yurt içinde hem de yurt dışında giderek artmasından” endişe duyduğunu belirtti. Trans hakları konusunda siyasetçiler ve senato üyeleri tarafından kullanılan retorik sorulduğunda ise herkesin ne söylediğine dikkat etmesi gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Bu tartışmalara katılan herkesin transların her zaman var olduğu gerçeğine duyarlı olmalarını rica ediyorum. Onlar toplumda çok küçük bir azınlık ve pek çoğu oldukça kırılgan. İnsanların onları çocuklara bir tehdit olarak tarif etmesi fikrinden hoşlanmıyorum. Bu doğru değil, onlar çocuklar için herhangi bir insandan daha fazla tehdit oluşturmuyorlar. İnsanların trans meseleler ve politikalar hakkında, insanları şeytanlaştırmadan ya da öyle olmadıkları halde topluma bir tehdit oluşturdukları izlenimi yaratmadan, mantıklı bir tartışma yürütmesi mümkündür.”

Başbakan, insanların görüşlerini ifade etme özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek, tartışmaların bastırılmasından yana da olmadığını söyledi:

“Örneğin feminizmi ele alırsak, bu konuda farklı fikirler olduğunu görürüz. Özellikle daha genç kadınlar, trans kadınları desteklerken, bazı feministler de farklı düşüncelere sahip. Bence bu fikirlerin de duyulması gerekiyor ve bunlara karşı da saygılı olunmalı. Ancak hiç kimse hoşgörüsüzlüğe ve şeytanlaştırmaya ortak olmamalı ya da gerçekte bir dayanağı olmayan korkuları gündeme getirmemelidir.”

Başbakan, şu anda İrlanda’da, 2015 yılında Toplumsal Cinsiyet Tanıma Yasası kabul edildiğinde bu kadar belirgin olmayan trans meseleleri etrafında “aktif bir tartışma” yürütüldüğünü söyledi.

İrlandalı siyasetçi, son zamanlarda okul kitaplarında cinsel eğitimle ilgili öğretilenlerin uygunluğu konusunda bazı gruplar tarafından dile getirilen endişeler hakkında da çocuklara ve gençlere önerilen kitapların yaşa uygun olması gerektiğini belirtti:

“Açıkçası uygun olmayan bir ya da iki örnek vardır. Cinsel eğitimin kesinlikle yaşa uygun olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak olması geçekten çok önemli. Çünkü çocuklar bunları bir şekilde öğrenecekler zaten, internetten, okul çevresinden, ebeveynlerinden ya da öğretmenlerinden. İnternetten ve okul çevresinden duymaya başladıkları zamanlarda ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin çocuklarla cinsellik, ilişkiler ve bunun gibi konular hakkında konuşmalarını kesinlikle tercih ederim, ama bunu yapıyorlar mı hiç bilmiyorum. Bence bu çok önemli.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, dünyadan
İstihdam