09/07/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Temmuz ayının ilk haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Temmuz ayının ilk 7 gününden 95 nefret haberi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Temmuz ayının ilk haftasında (1-7 Temmuz) gazetelerde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve nefret söylemini üç parçaya ayırıyoruz. İlki, 27-28 Haziran’da gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunun Türkçe bölümünde Mabel Matiz’in ve Maya albümünün adının geçtiği 2 sorunun ardından gazetelerin üretip yaygınlaştırdığı nefret söylemi.

İkinci bölümde ise İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesini ileri sürerken LGBTİ+ nefret söylemini de es geçmeyen haber ve köşe yazılarına yer veriyoruz. Hemen her hafta bu başlığa sahip nefret haberlerini derlememize rağmen bu hafta bu haberlerin kat be akt artmasının nedeninin AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un açıklamalarından kaynaklanıyor. Sözleşmeyi ve dolaylı olarak da LGBTİ+’ları hedef gösteren Kurtulmuş’un sözleri şöyle: “2011'de imzalanması gerçekten yanlıştı. Bu metnin içinde bizimle uyuşmayan iki önemli husus var. Biri toplumsal cinsiyet meselesi, diğeri cinsel yönelim tercihi. Bu sözleşme yanlış.”

Son bölümde de bu konu dışında LGBTİ+’lara nefret kusan gazete haberleri ile köşe yazılarını sıralıyoruz.

Başlayalım!

“Mabel Matiz sorusuna” dair yazılı basında çıkan nefret haberleri

Urfa’da çıkan Harran Ovası, Van’da çıkan Olay, Afyon’da çıkan Gazete3, Adıyaman’da çıkan Güne Bakış, Alternatif Bakış ve Adıyaman Yeni Yol, Yeni Konya’dan ve Balıkesir’de çıkan Körfez Star’dan Mustafa Süs, Diriliş Postası’ndan Ferhat Ersin, Akit, Diriliş Postası’ndan Muzaffer Dereli, Maraş’ta çıkan Bugün’den Yüksel Bozdağ, Elazığ’da çıkan Haber Kent’ten Habib Karaçorlu, Amasya’da çıkan Yeni Emel, Samsun’da çıkan Hedef Halk Mehmet Aksoy, Yeni Akit’ten Hacı Yakışıklı Mabel Matiz’i ve LGBTİ+’ları hedef gösteren toplam 16 haber ve yazı yazdı.

İstanbul Sözleşmesi’nin hedef gösterildiği nefret haberleri

Doğru Haber’de imzasız bir haber ile Cihat Altun’un haberi, Yeni Şafak, İstiklal, Elazığ’da çıkan Fırat, Aydınlık, Yeni Şafak’tan Yusuf Kaplan, Türkiye Gazetesi’nden İsmail Kaplan, Milat, Yeni Söz, Akit, İstanbul’da çıkan Son-An, Trabzon’da çıkan Taka’dan Nihat Malkoç, Milli Gazete Cafer Keklikçi, Şakir Tarım, Siyami Akyel, Akit,  İstanbul’da çıkan İstiklal’den Hüseyin Arif Çakmak, Zonguldak’ta çıkan İnanış’tan Adnan Küçükvar, Malatya’da çıkan NetHaber’den Süveyda Keskin ve Eşref Bollukçu, Bursa’da çıkan Yeni Marmara’dan Hacer Hülya Karadağ, Trabzon’da çıkan Günebakış’ta imzasız br haber ile Sibel Eraslan’ın köşe yazısı, Yeni Konya’dan Fatih Kut, Bursa’da çıkan Genç Gazete’den Ahmet Taştan, Bursa’da çıkan İnegöl Yıldırım ile İnegöl Okur gazeteleri İstanbul Sözleşmesini ve LGBTİ+’ları hedef gösteren toplam 28 yazı yayımladı.

1 Temmuz, İttifak

İstanbul’da çıkan gazetede Yusuf Polat: “#LGBTFaaliyetleriYasaklansın Eşcinsel sapkınlık LGBT, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılıyor.”

1 Temmuz, Yeşil Bor

Niğde’de çıkan gazetede Ömer Ulusoy: “…hatta bakanların, başbakan seviyesinde insanların bile eşcinsel olduğu çürüyen bir Avrupa'nın ne bize ne de insanlığa verebileceği kötülük, ahlaksızlık ve sapıklıktan başka hiç bir değeri! yoktur.”

1 Temmuz, Diriliş Postası

Gazeteden Betül Soysal Bozdoğan: “LGBT lobisi küresel yelpazede, çok boyutlu biçimde örgütlenmiş, sürekli ve senkronize şekilde hareket etmektedir.”

1 Temmuz, Yeni Asya

Yasemin Güleçyüz: “…LGBT kısaltmasıyla anılan cinsî sapkınlıklara…”

1 Temmuz, Yeni Mesaj

Akın Aydın AKP döneminde LGBTİ+’ların “altın dönem” yaşadığını ileri sürüyor ve gözünü LGBTİ+’ların en temel yaşam hakkına dikiyor!

1 Temmuz, Türkiye’de Yeni Çağ

Murat İde: “’Dindar nesil yetiştireceğiz’ iddiasıyla, LGBT yürüyüşünün önünü açan İktidar olduklan gerçeği arasındaki tezati bile hiç dert etmezler..”

1 Temmuz, Akit

İmzasız haber: “CHP'li bazı belediyeler ve parti sözcüleri, kurumsal olarak LGBT adlı sapkınlar topluluğunun etkinliklerine destek verirken, CHP'nin yayın organı Cumhuriyet Gazetesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalara takılmışlar.. Yüce dinimiz Kur'an-ı Kerim'de yasaklanan ve lanet edilen eşcinsellik lehine, siz hangi sıfatla konuşabiliyorsunuz ki?..”

1 Temmuz, Yeni Şafak

Ergün Yıldırım haddini aşıyor bilim karşıtı bir söylemi sallayıveriyor: “Eşcinsellik değerlerin yıkılmasıyla doğan patolojidir.”

1 Temmuz, Yeni Akit

“İsrail ibneliği benimsedi” başlıklı imzasız haber şöyle devam ediyor: “2015'te LGBTİ yürüyüşüne saldırının yaşandığı Tel Aviv'de bu defa binlerce eşcinselin buluşması sorunsuz bitti.”

1 Temmuz, Sabah

Hilal Kaplan eşcinsellerin AKP döneminde rahat yaşadıklarını ileri sürüyor ve ekliyor: “Erdoğan, sanki eşcinsel evlilikleri savunmuş gibi yansıtılıyor. Bunun doğru olmadığını anlamak için Erdoğan'ın başbakan seçildiğini hatırlamak yeterli.”

2 Temmuz, Diriliş Postası

Gökhan Yılmaz: “Son dönemde özellikle ailelerinden koparılan çocukları eşcinsel çiftlerin yanıııa yerleştirerek nesilleri bozmaya çalışan Almanya'da…”

2 Temmuz, Serhat Kilis

Gazetenin imzasız haberi Cumhurbaşkanı ve iktidar partisi AKP’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine alan açıyor.

2 Temmuz, Türkgün

Mustafa Önder köşesinde LGBTİ+’ları kriminalize ediyor.

2 Temmuz, Çorum Haber

Gazeteden Mehmet Özata’nın cinsiyetçi ve transfobik ‘komiği’: “Bir kadın söyleyecek çok şeyi olduğu halde susuyorsa, o kadın değildir. Travesti falandır. Kadının sustuğu nerde görülmüş?”

2 Temmuz, Milli Gazete

Bahaddin Elçi: “Deizm, LGBT, sevgisizlik, saygısızlık, bencillik, şiddet hangi eğitimin ürünü?”

2 Temmuz, Bursa Hayat

Murat Düzgün Onur Yürüyüşleri’ne kimin izin verdiğini soruyor ve ekliyor: “Allah'ın lanetlediği eylem ve fiillerin faili ve savunucularıyla omuz omuza mı olacağız? Yoksa bu dünya ve ahiret saadetinin gereği olan doğrulara doğrumu yürüyeceğiz?”

2 Temmuz, Türkiye

Yücel Koç: “LGBT denen sapkınlar güruhu.”

3 Temmuz, Ankara Gazetesi

Ankara’da çıkan gazete, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin nefret söylemine alan açıyor: “LGBT örgütlenmesine kesinlikle Türkiye'de izin verilmemeli, verilemez. Bu hak ve hürriyet olarak görülemez. Allah'ın lanetlediği, bütün inançların reddettiği gayri ahlaki davranış, yaşantı bir insan hak ve hürriyeti olarak değerlendirilip, bu şekilde örgütlenme ve faaliyetlerinin önü açılamaz. Bunlara destek veren herkes, her kesim, Türk toplumunun aile yapısına savaş açmıştır.”

3 Temmuz, Aydınlık

Serhat Bolluk: Türkiye'yi LGBT'yle yönetmeyi planlıyorlar. Anlaşılan çok Netflix izlemişler.”

3 Temmuz, Doğru Haber

“Rusya'da ‘cinsi sapkınlık’ anayasaya aykırı hale getirildi” başlıklı haber ülkede eşit evliliğin önünün kapatılmasına yol açan referandum sonucunu “müjde” olarak duyuruyor.

3 Temmuz, Genç Gazete

Ahmet Taştan: “…güzel ahlaka aykırılık hisleri besleyen LGBT'lilerin reklam edildiği…”

3 Temmuz, Akit

Şevki Yılmaz: Özgür cinsel yönelim, hür cinsel kimlikler, LGBT+, LGBTİ" gibi vs. harfleri birbiri ardınca sıralayarak biyolojik yaratılış kanununu hiçe sayarak, ruhsal kimlik bunalımlarına kılıf arayan hastaları tedavi etmek bu devletin asli görevidir zaten!

3 Temmuz, Türkgün

Mustafa Önder köşesinde: “LGBT'yle yatıp kalkan kimliksizliğin geldiği noktadır bu...”

3 Temmuz, Çorum Hakimiyet

Ertuğrul Gazi Yumutkan: “Durum böyle olunca kirli eller, önce sözde özgürlükçü özde ahlaksızlığın hâd saffada olduğu LGBT yanlısı tweetler ve paylaşımlarla özellikle gençlere algı çekme derdinde.”

3 Temmuz, Milat

Süleyman Karakulluk: “…iş LGBT'ye gelince Nuh Peygamber döneminin sapkınlıklarına kadar gitmekte sakınca görmüyor.”

3 Temmuz, Milli Gazete

Siyami Akyel: “Her yıl Haziran ayında LGBT'liler Onur Yürüyüşü adı altında dünya genelinde etkinlik yapar. Bu sene ülkemizde bazı firmaların buna destek olduğunu gördük. İslâmî kesimde hassasiyet kalmadığı için bu sapkınlara destek veren firmalara gerekli ambargo uygulanmadı.”

3 Temmuz, Milat

Sefa Saygılı: “İnsanlığın Igbt'lilere değil sağlıklı bireylere ihtiyacı vardır.”

4 Temmuz, Akit

Gazete Milat’ta çıkan Sefa Saygılı’nın yazısını basıyor: “İnsanlığın Igbt'lilere değil sağlıklı bireylere ihtiyacı vardır.”

4 Temmuz, Olay

Van’da çıkan gazeteden Yusuf Türk: “LGBT zihniyetinin işlediği kötülüğe ve rezilliğe dikkat çekmek için yazdım. Ve bu tehlikeye karşı sessiz kalmamalıyız.”

4 Temmuz, Akşam Cumartesi

Gülcan Tezcan’ın nefret dolu iftiraları şöyle: “Avrupa'da pedofiliyi, cocuk eşcinselliğini bile semsiyesi altına alan LGBT hareketinin Müslüman bir ülkede her gecen gün sesini yükseltmesi, gökkuşağı gibi cocukların en masum sembolünü kendilerine atfetmesi, ticari kurumları, küresel markaları, yayınevlerini propagandalarını yapmak üzere kullanması nabız yoklamaktan başka bir şey değil.”

4 Temmuz, Yeni Meram

Konya’da çıkan gazeteden Medine Ekmekçi: “Üniversite gençlerinin büyük kısmına bakıyorsun LGBT'lilerin peşlerinden koşuyorlar.”

4 Temmuz, Yeni Şafak

İsmail Kılıçarslan: “LGBT piyasası öyle değil fakat. Doğrudan insan fıtratını hedef alan; kadının kadın, erkeğin de erkek olduğu bir dünyayı reddedip cinsiyetsizliği savunan; bir ucu pedofili denilen sapkınlıkta iken diğer ucu küçücük çocukların cinsel oryantasyonlarını saptırmaya çabalayan rezil, aşağılık, leş bir piyasa LGBT piyasası.”

5 Temmuz, Düzce Parantez

Yüz üstü yatılmaması gerektiğini ileri süren Hamdi Güner: “Ayrıca bu şekildeki yatış livata yapanların, yani homoseksüel ilşkiye teslim olanların da yüz üstü yatmasını hatırlatır.”

5 Temmuz, Türkiye

Ömer Temur: “Hatta öyle ileri gidildi ki pedofil, LGBT gibi sapkınlıklar bu tür mecralarda bir hak arama mücadelesi olarak lanse edilmeye başladı.”

5 Temmuz, Sabah, Pazar eki

“Gökkuşağının altındaki tehlike başlıklı nefret haberinde Pınar Yıldız Yüksel: “Irkçılık karşıtlığı bir anda gaylari, transseksüelleri öven, eşcinselliği masumlaştıran bir hal almıştır.”

5 Temmuz, Akşam gazetesi, Star Açık Görüş eki

Tacettin Kutay “değerler üzerinde kurulan” bir baskı olduğunu ileri sürdüğü yazısında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üretiyor.

5 Temmuz, Yeni Şafak Pazar

Gazete “Prof. Dr.” ünvanlı Zeki Bayraktar’ın bilim insanına yakışmayan homofobik cümlelerini şöyle yazıyor: “Freud, Jung ve Adler gibi psikolojinin kurucularının eşcinselliği psikoseksüel bir bozukluk olarak tanımlarken güncel psikiyatrinin siyasi baskıların da etkisiyle böyle bakmadığını söylüyor.”

5 Temmuz, Türkgün

Mine Güler: “…özgürlük tanımı ile alakasız bir özgürlük tanımını dayatanlara; LGBT'nin yanında yer alan ''+'' işareti, her türlü sapkınlığın' 'aşk'' adında meşrulaştırılmasınıifade ediyor.”

5 Temmuz, Milat

Cenap Şirin’in nefret dolu iftiraları şöyle: “…batılı ajanların, bizdeki LGBT çevrelerinde cirit attıklarını, hinlik üzerinde olduklarını elbette biliyoruz.”

5 Temmuz, Önce Vatan

Sevgül Eroğlu: “Tek eşlilik, çok eşlilik, iki cinse de ilgi duyma, cinsiyet tercihleri derken dünyanın gündemine konu çok hızlı oturdu. Öyle ki zorla kabul ettirilmeye çalışılıyor. Kimsenin düşüncelerine gem vuramayız tabii ki ama her türlü yaşam şeklini başkalarına kabul ettirmeye çalışmak ciddi bir lobiyi oluşturmakta.”

5 Temmuz, Günebakış

Trabzon’da çıkan gazete bir gün önce Yeni Şafak’ta çıkan İsmail Kılıçarslan’ın yazısını basıyor: “LGBT piyasası öyle değil fakat. Doğrudan insan fıtratını hedef alan; kadının kadın, erkeğin de erkek olduğu bir dünyayı reddedip cinsiyetsizliği savunan; bir ucu pedofili denilen sapkınlıkta iken diğer ucu küçücük çocukların cinsel oryantasyonlarını saptırmaya çabalayan rezil, aşağılık, leş bir piyasa LGBT piyasası.”

6 Temmuz, Sabah

İsa Tatlıcan haberinde bir gün önce Yeni Şafak’a demeç veren Zeki Bayraktar konuşuyor: “LGBT lobisi birçok alanda haddini aşmaya başladı.”

6 Temmuz, Diriliş Postası

Muhammed Şimşek: “Eşcinsel sapkınlığın propagandasının yapıldığı ve günde milyonlarca insana ulaşan Netfilx benzeri platformların günde kaç körpe zihini zehirlediğini hesap etmek dahi çok zor.”

6 Temmuz, Ordu Hayat

Gazete, Yeniden Refah Partisi Ordu İl Başkanı Hasan Aygün’ün ayrımcı söylemine alan açıyor: “Kalite ve fiyat olarak LGBT Sevdalısı ve destekçisi olan Nutella ile kıyaslanmayacak kadar değerli bir marka olan Sarelle'ye ülke ve millet olarak sahip çıkmak destek vermek önce Ordumuzun sonra ülkemizin vazifesi ve borcudur.”

6 Temmuz, Diriliş Postası

İmzasız haber LGBTİ+’ların haklarını savunan siyasetçileri hedef gösteriyor: “…CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, şimdi de LGBT'lilere sahip çıktı; din dışı ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda hazırlanan ve 'çoklu baro' geçişi üzerine kanun teklifine ilişkin Meclis'teki görüşmeleri ‘LGBT’ üzerinden sabote eden Kaboğlu, "Ali Erbaş'a tepki göstermek görevimizdir. Konuşması ayrıştırıcı" iddiasında bulundu.”

6 Temmuz, Denizli

Mehmet Ali Ünal: “…homoseksüellik vs de gayra meşru ve haram kabul edilmiştir.”

6 Temmuz, Diriliş Postası

Muhammed Emre Yapraklı: “Bizler inancımız gereği LGBT hayat tarzının yanlış ve Allah'ın kanunlarına aykırı olduğunu düşünüyor ve endişeleniyoruz. İnsan fıtratını yüzlerce yıl sonrasında belki de mutasyona uğratacak bu hareket tedirgin ediciliğin ötesinde bir korku iklimi de oluşturuyor.”

7 Temmuz, Milat

Bayram Ali Çetinkaya: “Bedenin özgürlüğü kapsamında kadınlar arasındaki lezbiyen ilişkiler ve erkekler arasında çarpık sapkın ilişkiler, normalleştirilip özendirici bir dille sunulmaya çalışılır. Böylece modern ve çağdaş 'kadının inşas'ının gerçekleşeceği ilan edilir.”

7 Temmuz, Yeni Asya

Orhan Güler: “Hollanda'da 2000 yılında eşcinsel evlilikleri resmî olarak uygulanmaya başlandı, zamanla dalga dalga diğer Avrupa ülkelerine de yayıldı. Tehlike şu ki bu anlayış bizim ülkemizde de resmiyette olmasa da ‘cinsel tercih ve yönelimler’ olarak ses vermeye başladı. Şimdiyse Avrupa'da"android evlilikler"konuşulmaya başlanmış ki bu gerçekten insanlığın âkıbeti için çok korkunç!..”

7 Temmuz, Diriliş Postası

Saliha Erdim: “Sempatikçe sunulan eşcinsel karakterlerin olduğu diziler, filmler vb. izlenmemeli ve normalleştirilmemeli.”

7 Temmuz, Bingöl Online

İmzasız haber: “Hatta öyle ileri gidildi ki pedofili, LGBT gibi sapkınlıklar bu tür mecralarda bir hak arama mücadelesi olarak lanse edilmeye başladı.”

 


Etiketler: medya
nefret