05/04/2016 | Yazar: Kaos GL

Kara Atlas belgeseli, Yırca’dan Şırnak’a mevcut ve yapılması planlanan santrallere karşı yürütülen mücadelelerin haritasını çıkarıyor.

Termik santral mücadelesi İstanbul Film Festivali’nde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kara Atlas belgeseli, Yırca’dan Şırnak’a mevcut ve yapılması planlanan santrallere karşı yürütülen mücadelelerin haritasını çıkarıyor.

Kömürle çalışan termik santrallere karşı Türkiye’de gerçekleşen yaşam alanı mücadelelerini sıralayan Kara Atlas belgeseli, İKSV İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması kapsamında 13 Nisan Çarşamba günü saat 13.30 da  İtalyan Kültür Merkezi’nde sinema seyircisi ile buluşacak.

“Kara Atlas” gösteriminin hemen ardından, yaşam alanı savunusunu kayıt altına alarak, Türkiye’nin farklı yerlerinde gerçekleşen mücadeleleri bir araya getiren, sinema perdesine aktaran ekibin deneyimlerini paylaşacağı ve “Dağımıza, kuşumuza, çiçeğimize, böceğimize göz diktiler” deyip, termik santral mücadelesini asla bırakmayan yereller ile buluşma imkânı sunan bir söyleşi gerçekleşecek.

2012 yılını “Kömür Yılı” ilan eden Türkiye, 21 kömürle çalışan termik santral işler durumdayken yapılması planlanan 70’ten fazla santral projesi ile 2016 yılına girmiştir. ‘Büyüyen ekonominin’ pasta payı bölüşülürken bizlere; sulayamadığımız topraklar, solumakta güçlük çektiğimiz kirli hava, kanserli hücreler ve yaşamak için direnmekten başka bir şey kalmıyor. Bizlere düşen de bu payı kabul etmeyip temel hakkımız olan yaşam alanlarımızı savunmak ve geri almak için giriştiğimiz mücadelenin sesini yükseltmek oluyor. Yönetmenliğini ve yapımcılığını Umut Vedat’ın yaptığı Kara Atlas belgeseli,  Yırca’dan Şırnak’a mevcut ve yapılması planlanan santrallere karşı yürütülen mücadelelerin haritasını çıkarıyor. Farklı coğrafyalardan farklı biçimlerde yükselen bu seslerin ortaklığını, yaşamlarımıza sahip çıkarken farklı dillerde nasıl aynı şeyi söylediğimizi birbirimize duyurabilmenin önemli bir çabasını taşıyor. Farklı direniş metotlarını sergileyen belgesel, mücadelenin sürekli ve ortak olduğunu göstererek motive eden çift taraflı bir mekanizma kurma gayesini taşıyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam