04/08/2015 | Yazar: Fırat Demir

The Bureau, New York’un tek LGBT kitabevi. The Bureau’dan öncekiler bir bir kapandı ama bayrağı da The Bureau’a bıraktı.

The Bureau: LGBT edebiyatın New York mabedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

The Bureau, New York’un tek LGBT kitabevi. The Bureau’dan öncekiler bir bir kapandı ama bayrağı da The Bureau’a bıraktı. Greg Newson, The Bureau’u 2012 yılında, partneri Donnie Jochum ile başlattı. O günden beridir birkaç kere mekan değiştirmelerine rağmen dimdik ayaktalar.

Greg Newson, The Bureau’nun bir varoluş krizi eşiğinde ortaya çıktığını söylüyor. Yıllarca akademisyenlik yapan Newson, akademik hayatın giderek sığlaştığını ve üniversitelerin ticarethaneye dönüştüğünü fark edip Parsons’taki kariyerini sonlandırıyor. Newson’ın aklındaki soruysa akademi olmadan LGBTI dayanışmasına nasıl entelektüel bir katkı sağlayabileceği oluyor. Partner Donnie Jochum’un sabit bir işe sahip olmasını fırsat bilip, uzun süredir hayal ettiği şeyi ortaya bırakıyor: Bir LGBTI kitabevi ve içinde kafesi.

The Bureau, hala bir kafeye sahip değil. Kitabevinin masrafları da çoğunlukla Newson ve Jochum’um kişisel fedakarlıklarıyla karşılanıyor. Ama Newson bu konuda net, hemen başlamak istedik, diyor, parayı sonra düşünürüz. 2012 yılında başlayan The Bureau, destekçilerle kendisini sabitlemeyi başarıyor.

İstanbul ya da New York fark etmiyor, alternatif kitabevlerinin hayatta kalma ihtimali giderek azalıyor. Hele ki Amerika’da! İnternetten satış yapan Amazon gibi devlerin fiyatları keyiflerine göre indirebilmeleri, kitabevlerini ‘pahalı’ birer tercih haline getiriyor. The Bureau, gerek ekonomik nedenler, gerekse LGBTI odaklı olmayı tercih etmesiyle giriştiği bu mücadeleden yüz akıyla çıkıyor. The Bureau’nun en önemli dinamiklerinden biri, sadece kitabevi olarak işlemek yerine, sergilere, konuşmalara, panellere ev sahipliği yapması. Bir de, sokaklarda broşür dağıtmaktan sosyal medya hesaplarına kadar aktif bir iletişim dili.

Kitabevi, ilkin Lower East Side’da, bir sanat galerisinin içerisinde varlık gösteriyor, ardından da kendi yerine geçiyor. Fakat kiralar, kitabevini zor duruma sokuyor. Amerikan edebiyatının LGBT edebiyatında yeri düşünülünce, New York’un tek LGBT kitabevini de kaybedebilmesi tehlikesi, yeni çözümleri çağırıyor. The Bureau, şimdi West Village’deki ‘The Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender Community Center’ın üçüncü katında ikamet ediyor. Greg Newson, LGBT Center’la birlikte hareket etmekten çok memnun. Hem sembolik bir kira vererek daha çok kitabevinin ihtiyaçlarına odaklanabiliyorlar, hem halihazırda LGBT merkezindeler, hem de queer tarihindeki en önemli lokasyonlardan birinde, West Village’dalar. The Bureau’yu çok sevindiren bir diğer haber de, şair Andrew Durbin’in editörlüğünde hazırlanan ‘Future Perfect’ kitabı. The Bureau’nun bastığı bu kitap, Queer yazının güncel koordinatlarını arıyor.

The Bureau, Oscar Wilde’dan Edmund White’a kadar dolu dolu raflarıyla LGBT edebiyatın gücünü ve gerekliliğini yansıtıyor.

*Bu yazı ilk olarak Kaos GL Dergisi’nin “Yayıncılık” dosya konulu 142. sayısında yayınlanmıştır.


Etiketler: kültür sanat
nefret