18/04/2023 | Yazar: Kaos GL

Türkiye, Hollanda ve ötesinden kuir sanatçıları, düşünürleri ve gece hayatı çalışanlarını çevrimiçi ortamda buluşturan dayanışma, işbirliği ve sanat ağı Through The Window yeni alanlar ve yeni imkanlarla dördüncü defa aramıza dönüyor.

Through The Window dördüncü turuna başladı: #ÖfkeveAdalet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ve Hollanda ve ötesinden kuir sanatçıları, düşünürleri ve gece hayatı çalışanlarını çevrimiçi ortamda buluşturan dayanışma, işbirliği ve sanat ağı Through The Window’un (TTW) dördüncü turu başladı. Bu sene de sosyal medya ağı Instagram’da (@throughthewindow_project) hesabında izlenebilecek Through The Window, 25 Nisan Salı günü pop-up etkinliği ile ‘merhaba’ diyecek ve 21 Haziran Çarşamba gününde de çevrimiçi sergisi, ikinci sohbeti ve final partisi ile karşımızda olacak.

Performans sanatçısı, söz yazarı, DJ ve LBGTQIA+ hakları aktivisti Kübra Uzun, sanatçı, yönetmen ve küratör Ömer Tevfik Erten, Hollandalı yazar ve felsefeci Simon(e) van Saarloos ve dijital medya ve iletişim uzmanı Zekican Sarısoy kolaylaştırıcılığında 2020 yılında başlayan proje, küresel pandemi sürecinde işini ve sahnesini kaybeden kuir sanatçı, aktivist ve gece hayatı çalışanlarına destek olmayı, nefes alanları açmayı ve kuirler arasındaki trans*nasyonel ağı genişletmeyi amaçlıyor.

Sanatçıların bu zorlu süreci kendi pencerelerinden nasıl gördüklerinin ve hayâl ettiklerinin peşine düşen TTW, Türkiye, Hollanda ve ötesinden davet edilen 31 kuir sanatçının özgün işleri ilk kez sanatseverlerle buluşturacak.

“Through The Window’un geldiği yer sürpriz olmamalı”

TTW’nin dijital medya ve iletişim görünürlüğünü üstlenen Zekican Sarısoy, “Kolektif yaratıcılığımız zamana yayılan ve düzenli olarak gelişen bir şey olduğu için aslında Through The Window’un geldiği yer sürpriz olmamalı. Pandemi gibi bir kriz anında cevap olarak çıkmış bir proje. Acil durumlar, genellikle yeni fikirlerin ve fırsatların ortaya çıktığı bir aralıktır. Böylesine büyüyen alanların ve farkındalığın uzun vadede etkilerinin ne olabileceğini tahmin etmek imkansız olsa da, insanların gücünün ve etkisinin o dönemlerde azalmadığı çok açık. Dünyanın dört bir yanındaki hareketler uzaktan örgütlenmeye adapte oldu; olmaya devam ediyor. Temellerini oluşturuyor, mesajlarını keskinleştiriyor ve gelecek için her daim stratejilerini planlıyor. Dijital medya alanında çalışan bizler için her nefes, her fikir şaşırtan ve üzerinde dinlendiğimiz, birlikte çalışmanın ötesinde ilham veren bir şeye dönüşüyor” diyor.

“Stonewall isyanı ve Gezi direnişi kolektif öfkemizin ve adalet arayışımızın eseri”

TTW’nin küratörlüğünü yapan Ömer Tevfik Erten ise transnasyonel kuir sanatçıların yer aldığı dördüncü tur seçkisiyle varoluşumuzla belirginleşen bir mirasın peşindeyiz diyor ve “Daha önce bir sergi temamız yoktu. Sanatçılar eserlerini o yıla karşılık gelen bir kelime kümesinden hareketle üretiyordu. 6 Şubat tarihinde yaşanan ve hepimizi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremler dostlarımızı, ailelerimizi ve büyüdüğümüz şehirleri kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor. Deprem sonrasında artan ve neredeyse kronikleşen barınma sorunu sadece kuirler için değil yoksulluğa ve açlığa mahkum edilen tüm halklar için derinleşiyor. Adaletsizliğin yarattığı öfkeyi görüyor, sesimizi onunla birlikte yükseltiyoruz. Adalet istiyoruz, eşitlik istiyoruz, özgürlük istiyoruz! Biliyoruz ki Stonewall isyanı ve Gezi direnişi kolektif öfkemizin ve adalet arayışımızın eseri. Bir protesto alanı olarak TTW, katılımcılarıyla birlikte meydanlara taşan kalabalığı takip ediyor ve haykırıyor: Asla yalnız yürümeyeceksin” diyor.

25 Nisan Salı günü ilk sohbet

TTW’nin 25 Nisan’da medya GaGa ev sahipliğinde gerçekleşecek ilk etkinliği “Queer Archival Strategies’’ adlı çevrimiçi sohbet olacak. Simon(e) van Saarloos moderatörlüğünde gerçekleşecek olan çevrimiçi sohbete Lani Hanna, Lalu Ozban ve Pamina Sebastião konuşmacı olarak katılacaklar.

Türkiye, Hollanda ve ötesinden davet edilen 31 kuir sanatçının fotoğraf, resim, video, ses gibi farklı araçlarla ürettikleri işlerden oluşan disiplinlerarası sergi, 21 Haziran 2023 Çarşamba günü TTW’nin Instagram hesabında açılacak.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam