06/10/2006 | Yazar: Kaos GL

THY pilot ve hosteslerine 'Ahrete inanma', 'namaz kılma', 'cinsel yönelim', 'mastürbasyon' konularında soruları da içeren bir test uygulanınca personel tepki gösterdi. THY'nin 566 soruluk "Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri" testi, çalışanların dini inanışı ve cinsel yönelimini sorgulayan sorular içeriyor.

THY pilot ve hosteslerine 'Ahrete inanma', 'namaz kılma', 'cinsel yönelim', 'mastürbasyon' konularında soruları da içeren bir test uygulanınca personel tepki gösterdi. THY'nin 566 soruluk "Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri" testi, çalışanların dini inanışı ve cinsel yönelimini sorgulayan sorular içeriyor.

KAOS GL

Türk Hava Yolları’nın (THY) çalışanlarına yönelik uyguladığı Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri" testi insan haklarına aykırı özellikleriyle dikkat çekiyor. Çalışanların dini inancı ve cinsel yönelimlerini öğrenmeye dair sorular içeren testte, mastürbasyon yaparken ne düşünüldüğü bile soruluyor.

Toplam 566 sorudan oluşan 22 sayfalık anket, VIP ve CIP'deki yer personeline gönderildi. Bu bölümlerde toplantı odalarına çağrılan personele bu kitapçık dağıtılarak ad ve soyadlarıyla birlikte soruların cevaplanması isteniyor.

Anketin başlangıç sayfasında "Her soruyu okuyarak kendi durumunuza göre DOĞRU ya da YANLIŞ olup olmadığına karar veriniz. Soru sizin durumunuza uymuyor veya bu konuda bir şey bilmiyorsanız cevap kağıdı üzerine hiçbir işaret koymayınız. Kendiniz hakkında kendi kanınızı bildireceğinizi hatırınızdan çıkarmayınız" ifadeleri yer alıyor.

Personelin zorunlu olarak cevaplaması istenen anketteki dini, siyasi ve cinsel yönelime yönelik soruları çalışanlar tepkiyle karşıladı. "Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri" adını taşıyan anketi yanıtlamayı bazı çalışanlar reddetti.

"Bu standart testtir"

THY ise bu testin daha önce de kokpit ve kabin ekibi seçiminde uygulandığını açıkladı. THY yönetimi "Uygulanan MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri) uluslararası standartlarda bir kişilik envanteri olup pek çok hastane, klinik ve konuyla ilişkili firmalarca uygulanmaktadır" açıklamasını yaptı.

Testin amacı ise "THY'nin özellikle VIP ve CIP yolcularına daha iyi ve kaliteli hizmet vermek, bu amaçla da çalışanlarımız arasında bu işe en uygun personeli bilimsel bir yöntemle tespit etmektir" ifadesiyle açıklandı.

Farklı Alanlara Hitap

Anketi THY için hazırlayan Psikiyatrik Eğitim Araştırma Danışma ve Tedavi Merkezi'nden Dr. Mustafa Güveli, uyguladıkları testin Türkiye'de uygulanan en önemli iki testten birisi olduğunu söyledi. Dr. Mustafa Güveli, testin 1998 yılında yayınlanan MMPI değerlendirme kitabından alındığını söyleyerek "En az 30 yıllık bir testtir. Bu test çalışanların eğitimlerini iyileştirebilmek için kişisel profillerini çıkarmaya yöneliktir. Bu sadece bir araştırmadır. Daha önce de insan kaynaklarıyla hostes alımında işe uygun kişileri yerleştirmek amacıyla benzeri bir profil analizi yapmıştık" dedi. Güveli tedirginlik yaratan sorular için ise şu açıklamayı yaptı: "İçeriğinde bulunan dini, siyasi ya da cinsel içerikli sorular tamamen orijinaldir. Çünkü bireyin kişilik özellikleri içerisinde dini kaygıları ya da cinsel sorunları da önemlidir. Bu sorular bireyin kişilik özelliklerinin farklı alanlarına hitap ediyor."

Profesör Karşı Çıktı

"Cerrahpaşa psikiyatri bölümünden Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu ise, "Bu, daha çok klinik araştırmalarda kullanılan bir testtir. Bundan ahlaki değerler belirlenmez. Kritik yerlerdeki personeli önce psikiyatr muayene eder, gerek görürse test uygular" dedi.

Görüş İstenen Sorular

* Kuran'ın buyurdukları bir bir çıkmaktadır.

* Büyük abdest yapmada ya da tutmada hiçbir güçlük çekmem.

* Kendi cinsimden olanları oldukça çekici bulurum.

* Namazımı hemen hemen muntazaman kılarım.

* Kıyamet gününe inanıyorum.

* Flört etmeyi severim.

* Günahlarımın affedilmeyeceğine inanıyorum.

* Öbür dünyada şeytan ve cehennem olduğuna inanırım.

* Allah'ın varlığına inanırım.

* Cinsel davranışlarımdan dolayı hiçbir zaman başım derde girmedi.

* Cinsel hayatım doyurucudur.

* Rüyalarımın çoğu cinsel konularla ilgilidir.

* Yalnızca bir tek doğru din olduğundan eminim.

* Karşı cinsten olanları çekici bulurum.

* Kuvvetli siyasi fikirlerim vardır.

* Mastürbasyonda kendi cinsimle ilgili hayal beni tahrik eder.

* Bence insan hiçbir zaman alkollü bir içkiyi ağzına almamalıdır.

* Peygamberimiz göğe çıkma gibi mucizeler göstermiştir.

* Homoseksüelliği çok iğrenç buluyorum.

* Haftada birkaç kere Kuran okurum.

* Sadece bir tek dinin doğruluğuna inananlara tahammül edemem.




Kaynak: Sabah, 6 Ekim 2006

Etiketler: insan hakları
İstihdam