06/07/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

Bu yıl ilki gerçekleşmesi planlanan Tiflis Onur Yürüyüşü, “Anti-Pride” grubunun saldırısı ardından iptal edildi. Gürcistan polisi, olay yerinde olmasına rağmen grubun Tiflis Pride ofisine gerçekleştirdiği saldırıya müdahale etmedi, izledi.

Tiflis Onur Yürüyüşü’ne devlet destekli saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tiflis Pride ofisine saldırı anından

Dün (5 Temmuz 2021) Gürcistan’ın Tiflis şehrinde ilk Onur Yürüyüşü’nün yapılması planlanıyordu.

Sabahın erken saatlerinde Gürcistan Başbakanı İrakli Gharibashvili, Onur Yürüyüşü’ne “karşı olduğunu” söyledi. İçişleri Bakanlığı ayrıca “güvenlik endişelerini” öne sürerek yürüyüşün gerçekleşmemesi için çağrıda bulundu.

Parlamento önünde asılı olan Avrupa Birliği bayrağı sabah saatlerinde ortadan kayboldu. Anti-Pride grubunda bir araya gelen yüzlerce kişi parlamento önünde toplandı. Basından emekçilerine saldırı parlamento önünde devam etti. TV Formula gazetecisi Rati Tsverava, Kashveti Kilisesi yakınlarında Ortodoks rahipleri tarafından sürüklenerek götürüldü.

Öğle saatlerinde, Onur Yürüyüşü’nden haberdar olan ve “Anti-Pride” adıyla bir araya gelen muhafazakar ve aşırı sağ gruplar, bulunduğu binada üçüncü katta yer alan Tiflis Pride ofisine tırmanarak saldırdı. Gürcistan polisi olay yerinde olmasına rağmen saldırıya müdahale etmedi, karşıdan izledi. Saldırgan grup Onur Yürüyüşü için alanda olan basın emekçilerini darp etti ve ekipmanlarını kullanılamaz hâle getirdi.

Kamu Savunucusu Nino Lomjaria, saldırılara yol açan açıklaması için Başbakan Gharibashvili’yi eleştirdi. Gharibashvili ise yaşanan “huzursuzlukla” ilgili tüm sorumluluğun Tiflis Pride organizatörlerine ait olduğu yanıtını verdi. Lomjaria, yetkilileri vatandaşların hayatını ve sağlığını tehdit eden şiddet olaylarına yanıt vermeye çağırdı.

“Yürüyüş bugün olmasa da onur mücadelemizden vazgeçmiyoruz!”

Tiflis Pride organizatörleri Tiflis Onur Yürüyüşü’nün gününde gerçekleşemeyeceğini hükümetin vatandaşlarının temel haklarını koruyamadığını söyleyerek duyurdu. Açıklamada sivil topluma ve demokratik değerlere karşı savaş ilan edildiğinin altı çizildi:

“Hükümetin tavrı, sorumluluklarını yerine getirmeye istekli olmadığını bir kez daha göstermiştir. Başbakan İrakli Gharibashvili’nin saldırganlığın suçunu ve sorumluluğunu aktivistlere yüklediği utanç verici sözleri; zalim, Rus tarzı siyasetin devamı niteliğindedir. Ülkenin siyasi liderliği, Patrikhane ve Rus yanlısı grupların karşısında hükümetin eylemsizliği, Gürcistan vatandaşlarının sağlık ve yaşamlarını tehlike altına sokmuştur.”

“İçişleri Bakanlığı, Onur Haftası katılımcılarının güvenliğini sağlamak için her türlü imkana sahip olmasına rağmen, insanların temel haklarını korumak için herhangi bir adım atmamıştır. Tiflis Onur Yürüyüşü organizatörleri olarak uluslararası kuruluşların temsilcileri, yabancı diplomatlar ve İçişleri Bakanlığı temsilcileriyle bir dizi toplantı yaptık. Eylem stratejimizi biliyorlardı, kendilerine yürüyüşün güvenliği için önlem planları teklif ettik ancak hükümetin önlem almak yerine, nefret gruplarını şiddete teşvik etmesini sabahtan beri izliyoruz.”

“Böyle bir müdahalesizlik ve nefret dolu grupların siyasi gücünün bir silah olarak kullanılması; Tiflis Pride ofisine saldırılara, polisin gözü önünde gazetecilere yönelik şiddete neden oldu. Bu onların profesyonel faaliyetlerine müdahaleden daha fazlasıdır; Bu medyaya, aktivistlere, eşitlik fikrine inanan tüm insanlara yönelik bir avlamadır.”

“Bugün yaşananları göz önünde bulundurarak, gözlerinin önündeki şiddete tepki vermediklerini gördüğümüz için İçişleri Bakanlığı’nın görevini layıkıyla yerine getirmesini beklemiyoruz. Su anda izlediğimiz devasa nefret dalgası, hükümet ve polisin tavrından besleniyor ve destekleniyor.”

“Tiflis Onur Yürüyüşü’nün bugün yapılmayacağını Tiflis Pride adına duyuruyoruz. Devlet, queer topluluğunun ve destekçilerimizin güvenliğini sağlamadığı gibi desteklediği eylemlerle de toplanma özgürlüğü hakkımızı kullanmamıza da müdahale etti. Hükümet, patrikhane ve Rus yanlısı güçlerin desteklediği şiddetle dolu bir sokağa çıkıp insanların hayatını tehlikeye atamayız!”

“Onur mücadelesinin devam edeceğini, bunun vazgeçilmez bir süreç olduğunu, nefret gruplarına rağmen direnişimizin durmayacağını destekçilerimize açıkça söylemek istiyoruz. Onur için çıkacağız!”

“Muhafazakarların zaferi değil şiddete göz yuman devletin başarısızlığı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Giorgi Gogia, Tiflis Onur Yürüyüşü’nün iptalini Gürcistan için ‘geriye doğru büyük bir adım’ olarak nitelendirdi: “Kusura bakmayın, bu aşırı sağ grupların zaferi değil; bugün Tiflis sokaklarındaki şiddete göz yuman devletin başarısızlığıdır.”

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, LGBTİ+ aktivistlere ve gazetecilere yönelik şiddeti kınadı ve yetkililerin ifade ve toplanma özgürlüğünü desteklemek, eylemcilerin ve gazetecilerin güvenliğini sağlamak ve saldırgan failleri cezalandırmak yükümlülükleri olduğunu söyledi.

Ülkenin İçişleri Bakanlığı akşam saatlerinde yaptığı açıklamada LGBTİ+’ları anmadan “Medya kuruluşlarına yönelik şiddet de dahil olmak üzere nefret temelli eylemleri kınıyoruz” dedi.


Etiketler: nefret suçları, dünyadan
İstihdam