19/01/2021 | Yazar: Kaos GL
LGBTİ+ haklarının da konuşulacağı TİHV bilgi ve deneyim paylaşımı programı 29 Ocak-7 Mayıs arasında yapılacak.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilciliği’nin beş ay sürecek Bilgi ve Deneyim Paylaşımı Programı başlıyor.
Bu sene yedincisi yapılan programla çeşitli alanlardan insan hakları savunucuları ile bir araya gelmek, karşılıklı bilgi ve deneyimleri paylaşmak hedefleniyor.
COVID-19 pandemisi nedeniyle bu sene çevrimiçi ortamda yapılacak program ile işkenceye yönelik farkındalığı arttırmak, işkencenin önlenmesine katkı sağlamak ve olası ortak çalışma alanları yaratmak amaçlanıyor.
LGBTİ+ hakları da konuşulacak
Program kapsamında TİHV’in kuruluşu, misyonu, ilkeleri, şiddetin toplumsal dinamiği, insan hakları tarihi ve felsefesi, insan hakları savunucusu olmak, işkencenin değişen yüzü, gözaltında kaybetmeler ve cezasızlık, şiddet konsepti olarak hapishaneler, kadına yönelik şiddet ve feminist yaklaşımlar, çocuk hakları, LGBTİ+ hakları, travma yaşayanlar ile karşılaşmalarda ruhsallık bilgisi duyarlılığıyla görüşme, güç ve ayrımcılık gibi konular ele alınacak.
2 Nisan’da yapılacak oturumda Av. Levent Pişkin, “Tanınmama ve İkili Cinsiyet Rejimi: Birleşik Queer Mücadelenin İmkanları” konusunda sunum yapacak.
Toplam 40 kişinin katılacağı programda devamlılık bekleniyor. Düzenli katılanlara katılım belgesinin de verileceği programa katılmak isteyenlerin kısa özgeçmişlerini 22 Ocak 2021 saat:18.00’a kadar “TİHV Bilgi ve Deneyim Paylaşımı Programı (2021)” konu başlığı ile istanbul@tihv.org.tr adresine göndermeleri gerekiyor.
Detaylı programı buradan indirebilirsiniz.
TİHV hakkında
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve 32 insan hakları savunucusu tarafından 1990 yılında kurulmuştur. TİHV’in kuruluşu, insan hakları savunucularının 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında hem İHD’de hem de Türk Tabipler Birliği’nde (TTB) işkencenin önlenmesi ve işkenceye maruz kalmış kişilerin tedavi ve rehabilitasyonuna yönelik neler yapılabileceğine dair girdikleri çaba ve arayışlarının sonucudur. TİHV, işkence izlerinin belgelenmesi ve işkence görenlerin tedavisi konusunda bir okul olmuş, uluslararası tanınırlığı olan bir insan hakları örgütüdür.
TİHV’in temel faaliyeti, işkence görenlerin ve yakınlarının yaşadıkları travma ile baş ederek fiziksel – ruhsal – sosyal iyilik haline ulaşmalarına ve her düzeydeki çalışmalar ile işkencenin önlenmesine katkı sağlamaktır.
TİHV’in temel hedefi, insanlık onurunun korunması, demokrasinin gelişmesi ve toplumsal barışın tesisinin temel zemini olarak işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının son verildiği ve böylece TİHV gibi kurumlara ihtiyacın kalmayacağı bir dünyaya ulaşmaktır.
Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri, Cizre ve Van’da Referans Merkezleri bulunan TİHV kurulduğu yıldan bugüne kadar yaklaşık 18.000 işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalmış kişiye tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunmuştur.
Etiketler: insan hakları