10/12/2023 | Yazar: Kaos GL

14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde yer alan eserler çevrimiçi erişime açıldı. Seçkideki “Benim Adıma”, “Nelly & Nadine”, “Duruşma” ve “İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar”; LGBTİ+’ların hikayelerini anlatıyor.

TİHV İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nden dört film Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, bu yıl 10 – 17 Aralık 2023 tarihlerinde çevrimiçi olarak,  7 – 10 Aralık 2023 tarihlerinde İzmir Fransız Kültür Merkezi, 15 – 17 Aralık 2023 tarihlerinde Van Barosu ile Diyarbakır Mordem Sanat Merkezi salonlarında fiziki olarak belgesel sinemaseverler ve insan hakları savunucuları ile buluşuyor.

Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan çok farklı sorunlara yönelik izleyenlerde bir farkındalık oluşturmayı hedefleyen 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin bu yıl teması “işkence ve diğer kötü muamele yasağı”.

Programda farklı insan hakları sorununa değinen ülke içinden 12, ülke dışından 13 olmak üzere toplam 25 seçme belgesel film yer alıyor.

Çevrimiçi gösterimler 10 Aralık 2023 tarihinde saat 00.01 itibarıyla erişime açıldı. Filmler, yedi gün sonra, 17 Aralık 2023 tarihinde saat 24.00 itibarıyla erişime kapanacak.

TIKLAYIN - İHD ve TİHV’den İnsan Hakları Günü açıklaması       

Benim Adıma

Programda İtalya yapımı “Benim Adıma” belgeseli de yer alıyor. Nicolò Bassetti’nin 95 dakikalık belgeseli trans erkek dört arkadaşın hikayesini anlatıyor:

“Nico, Leo, Andrea ve Raff birbirlerine sıkı sıkıya bağlı bir arkadaş grubudur. Nico 33, Leo 30, Andrea 25 ve Raff 23 yaşındadır. Kendilerini bulmak ve misafirperver bir şehirde birbirlerini tanımak için İtalya’nın farklı yerlerinden geldiler. Trans erkek uyum süreçlerine hayatlarının farklı dönemlerinde başlamışlardır. Katı bir şekilde ikili bir dünyanın ihtiyaçlarının ve oldukları kişi olma haklarının önüne koyduğu tüm engellerle gün be gün cesurca yüzleşiyorlar.”

Filmi izlemek için tıklayın.

Nelly & Nadine

Seçkide yer alan bir diğer LGBTİ+ temalı film ise Magnus Gertten’in “Nelly & Nadine” belgeseli. 93 dakikalık yapım 1944’te Almanya’da toplama kampında iki kadın arasındaki aşkı anlatıyor:

“Nelly & Nadine, 1944’ün Noel arifesinde Ravensbrück toplama kampında iki kadın arasındaki imkansız aşkın hikayesidir. Savaşın son aylarında ayrı düşmelerine rağmen, Nelly ve Nadine daha sonra yeniden bir araya gelmeyi ve hayatlarının geri kalanını birlikte geçirmeyi başarırlar. Nelly ve Nadine’in aşklarının hikayesi uzun yıllar boyunca, en yakın aile üyelerinden bazıları için bile bir sır olarak kaldı. Şimdi ise Nelly’nin torunu Sylvie, Nelly ve Nadine’in görünmeyen kişisel arşivlerini açmaya ve onların olağanüstü hikayesini ortaya çıkarmaya karar vermiştir.”

Filmi izlemek için tıklayın.

Duruşma

Lisa Gerig’in filmi bir ofiste görüşmeyi bekleyen dört kişinin hikayesini anlatıyor:

“Diğerleri gibi sıradan ve gri bir ofiste, dört kişi bir görüşme için çağrılmayı beklemektedir. Ancak bürokratik ortam bir tiyatro sahnesine daha benzer, çünkü ‘Görüşme’de katılımcılar, dosyalarını değerlendirecek olan hükümet yetkilileriyle gerçek hayatta yaptıkları konuşmaları yeniden canlandırırlar. Nijeryalı bir kadın, Kamerunlu bir erkek, Sri Lankalı bir trans kadın ve genç bir Afgan erkek – dördü de aynı durumda ve her şeyleri tehlikede. Geleceğiniz, kendi hayat hikayenizi ikna edici ve ilgi çekici bir şekilde anlatma becerinize bağlıysa ne olur? Gerçeklik ile sahneleme, rol yapma ile gerçeklik arasındaki gerilim, onların yaşam öykülerini daha az dokunaklı ya da alakalı kılmıyor. Ancak yönetmen Lisa Gerig, basit ama zekice bir hamleyle hem rolleri hem de güç dengesini tersine çeviriyor. Sonuç, performatif müdahaleleri kavramsal bir jest olarak değil, dört bireyin çoğuna yabancı olan bir sistemle ilgili öznel deneyimlerine bir biçim vermek için kullanan, saygın ve (düşünmeye) kışkırtan bir film.”

Filmi izlemek için tıklayın.

İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar

Yusuf Kenan Beysülen’in yönetmen koltuğuna oturduğu filmde 12 hak savunucusu yer alıyor. TİHV’in yapımcısı olduğu belgeselde yer alan hak savunucuları arasında trans aktivist Şevval Kılıç da var.

“Vicdan, cesaret, umut ve kararlılık…

“İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” belgeseli. Hakikat ve adalet için Türkiye’de insan hakları mücadelesi veren 12 insanın hikayesini anlatıyor… 12 insan, 12 mektup ile geçmişe ve bugüne ışık tutuyor; cesaretlendiriyor, mücadeleye çağırıyor…”

Filmi izlemek için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat
İstihdam