15/06/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

TikTok, geçtiğimiz sonbaharda “onarım terapisi” içeriklerini yasakladığını duyurmuştu ancak çeşitli taglerle yayınlanan videolar denetlenmiyor ve yüz binlerce görüntüleme alıyor.

TikTok’un “onarım terapisi” içerik yasağı uygulanmıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2016 yılında kurulan ve son zamanların yükselen video platformu TikTok, yayınladığı “TikTok’ta Nefretle Mücadele” metninin “Nefret ideolojilerine tavır almak” ara başlıklı bölümünde “onarım terapisi” adı altında LGBTİ+’lara uygulanan işkenceyi destekleyen içerikleri yasakladığını Ekim (2020) ayında duyurmuştu.

Yayınladığı metinle birlikte “Nefretin biçimlerini tanımak ve bununla etkili bir şekilde mücadele etmek için politika ve yaptırım stratejisi geliştirmek bize düşüyor. Nefret söylem ve sembollerini daha iyi tespit etmek için yaptırım ekiplerimizi düzenli olarak eğitiyoruz” diyen aynı zamanda içerik moderasyonunu yapan “Güven & Güvenlik” ekiplerini kültürel farkındalığı artırmak için düzenli olarak eğitimlere tabi tuttuğunu duyuran TikTok, Media Matters’ın raporuna göre yasağı fiili olarak uygulayamıyor. “Onarım terapisi” adı altında LGBTİ+’lara uygulanan işkenceyi destekleyen içerikler hâlen yasak ancak konuyla ilgili hashtaglerin kullanıldığı videolar yüz binlerce görüntülenme alıyor.

#ExGay ve “onarım terapisi”

TikTok; “eşcinsel yaşam tarzından özgürleştirildiğini” iddia eden içerik üreticilerinin, “eski eşcinsel” anlamına gelen “#exgay” tagini kullanarak yayınladıkları “onarım terapisi” içeriklerini barındırmaya ve dağıtmaya devam ediyor.  “33 yıllık eşcinsel bir yaşantıdan sonra İsa beni kurtardı”, “Kafam çok karışıktı ve hakikati bana İsa gösterdi”, “Ben artık tanrının çocuğuyum, İsa Mesih kanıyla temizlendi(m)” ve “Nasıl mı heteroseksüel oldum? Yeniden söyleyeyim: İsa” gibi dinî öğretilere dayalı mesajlarla yayınlanan içerikler, TikTok’un LGBTİ+ kullanıcılarına vaad ettiği içerik denetimine takılmadan yeniden kullanıma (eklemeye açık bir şekilde) çok sayıda kullanıcıya ulaşıyor.

“Bu sözde tedaviler tedavi etmiyor ama başta depresyon olmak üzere birçok ruhsal hastalığı tetikliyor”

Günümüzde birçok ülkede LGBTİ+’ların ruh sağlığı için yasaklanan ve işkence sayılan “onarım terapisi”, geçtiğimiz yıl 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün kapsamında yapılan  “Sözde Onarım Terapisi” başlıklı internet seminerinde masaya yatırılmıştı. Seminerinin ilk oturumunda CETAD Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Ender Cesur ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) Psikososyal Destek Alan Koordinatörü Uzm. Psk. Görkem Aypar, “onarım terapisi”ni ruh sağlığı ve sivil toplum açısından ele almıştı.

Oturumun ayrıntılı haberini buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: medya
nefret