30/01/2007 | Yazar: Kaos GL

Beş yaşından beri 'kız olmak' için para biriktiren Tim P.'ye ailesinin verdiği destek, tartışma başlattı: Penisini kesmeyi bile deneyen Tim'e Kim olmanın yolu böyle açılmalı mı?

Beş yaşından beri 'kız olmak' için para biriktiren Tim P.'ye ailesinin verdiği destek, tartışma başlattı: Penisini kesmeyi bile deneyen Tim'e Kim olmanın yolu böyle açılmalı mı? Tim’in hayatı pembe olmak için erken mi?

KAOS GL

Kim P. 14 yaşında. O yaştaki genç kızlar gibi giyiniyor, makyaj yapıyor. Moda dergileri, makyaj masası, dikiş makinesi ve bebeklerle dolu pembe odasında, bir gün Paris'e gitme ve moda tasarımcısı olma hayalleri kuruyor. Ancak onun öbür genç kızlardan bir farkı var: Eskiden ismi Tim olan ve doktor kayıtlarında hâlâ böyle anılan Kim, 12 yaşında cinsiyet değiştirmek için hormon tedavisine başlayan ve ameliyat olacağı günü bekleyen 'dünyanın en genç transeksüeli'.

'Şaşırtıcı derecede normal' hayat

Baba Lutz P., Tim'in iki yaşındayken ablasının giysilerini giydiğini, Barbie bebeklerle oynadığını, "Ben bir kızım" diye ısrar ettiğini anlatıyor. Aile, başta bunun geçici olduğunu düşünmüş, fakat Tim'in her saç tıraşından sonra ağlaması ve elinde makasla odasına gidip 'penisini kesmek istemesi' olayın ciddiyetini göstermiş. Bu tarihten sonra evde Tim, 'Kim' olmuş.

Baba, "Biz her zaman Kim'i bir kız olarak gördük. Aslında bizim hayatımız şaşırtıcı derecede normaldi" diyor. Tim, 12 yaşına gelip ergenliğin ilk belirtilerini yaşayınca paniğe kapılmış. Kocaman elli, kalın sesli, kadın gibi giyinen, ancak öyle görünmeyen insanlara benzemek istemeyen Tim'e ailesi yardım etmeye karar vermiş.

Anne-baba Almanya'da pek çok psikiyatra danışmış. Aralarında ailenin çocuk doktorunun da olduğu bazı uzmanlar, onların cinsiyet değiştirmesi için çocuklarına verdiği desteği kınamış ve onun kapalı bir psikiyatri koğuşunda gözlem altında tutulması gerektiğini söylemiş. Ama diğerleri erkek gibi büyümenin çocuğun kişiliğine zarar vereceği ve tedavi gerektiğinde aileyle aynı fikirde olduğunu belirtmiş.

Ameliyat için 18 yaş bekleniyor

Frankfurt Üniversitesi Çocuk ve Ergen Kliniği Başkanı Dr. Bern Meyenburg, hazırladığı raporda, "Kim'in iyi yetişmiş, mutlu ve dengeli bir çocuk olduğunu, küçüklükten beri belli olan isteğinin gerçekleştirilmesinde hiçbir sorun olmadığını, Kim'in erkek olarak büyümesine izin vermenin büyük hata olacağını" vurguluyor.

Genci tedavi eden Dr. Achim Wuesthof ise, tedavinin şu ana kadar başarılı olduğunu belirterek, diğer ülkelerde 16 yaşından küçüklere cinsiyet değiştirme ameliyatına izin verilmemesine rağmen, kendisinin ve çalışma arkadaşlarının bu vakada hormon tedavisine erken başlamanın iyi olacağını düşündüklerini söylüyor.

Ülkenin yasaları uyarınca Tim, 18 yaşına kadar ameliyat olamayacak. Operasyon için beş yaşından beri para biriktiren Tim ise, "Kız olmak için sabırsızlanıyorum. Her şey bittikten sonra, beni kimsenin tanımadığı Paris'te yeni bir hayata başlayacağım" diyor.

'12 yaş hormon tedavisi için erken'

Balıklı Rum Hastanesi Anatolia Klinikleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölüm Başkanı Dr. Gürkan Odabaşıoğlu: Cinsiyet değiştirme ve hormon tedavisine başlamak için 12 yaş erken. Çok küçük yaşlarda başlayan 'cinsel kimlik bozuklukları' var. Bu, çocukların iki-üç yaşında kadın ya da erkek kıyafetleri giymesi, erkek çocukların bebeklerle oynaması, annelerine özenmesi gibi belirtilerle anlaşılabilir. Fakat yine de cinsiyet değiştirme gibi ciddi bir karar, gerekli tüm testler yapıldıktan sonra alınabilir. 12 yaş da bu kararı vermek için erkendir. Tabii vakadan vakaya durum değişebilir, sadece yaşa bakarak konuşuyorum.

Psikiyatr Prof. Dr. Özcan Köknel: 12 yaşın, hormon tedavisine başlamak için erken olduğunu düşünüyorum. Eğer erkek hastada kromozom araştırması yapılıp 'XX' olduğu ortaya çıkarsa, hormon tedavisine başlamakta sakınca yoktur. Fakat sadece belirtilere bakıp cinsiyet değiştirme kararı vermek için 12 yaş erken. Ayrıca erken yaşta hormonal tedavi, ileride komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 14-15'te cinsel hormonlar faaliyete geçtikten sonra, ciddi komplikasyonlar görülebilir. Bana Kim gibi bir hasta gelirse, ciddi ruhsal muayeneden geçirip bir süre gözlem altında tuttuktan sonra karar veririm.

Kaynak: Spiegel, Telegraph, Radikal, 30 Ocak 2007


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam