12/10/2023 | Yazar: Kaos GL

TİP’in LGBTİ+ düşmanı kamu spotunu yayınlatan RTÜK hakkında suç duyurusu işleme konulmadı.

TİP’in LGBTİ+ları hedef alan kamu spotu hakkında suç duyurusu reddedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TİP’in RTÜK’ün LGBTİ+ karşıtı kamu spotunu yayınlamasına ilişkin yaptığı suç duyurusu hakkında karar verildi.

İleri Haber’den Tugay Candan’ın haberine göre Başsavcılık, kamu spotuna söz konusu olan mitingin “aile kurumunu korumaya yönelik yapıldığı”, “iddiaların soyut nitelikte olduğu ve ilgili suçların ne şekilde işleneceğinin anlaşılmadığı” gerekçeleriyle suç duyurusunu işleme koymadı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul Aile Vakfı'nın Saraçhane’de düzenleyeceği “LGBT Propagandasına Dur” toplantı duyurusunun kamu spotu olarak televizyon kanallarında yayınlanmasına oy çokluğuyla karar vermişti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından 13 Eylül’de “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama” ile görevi kötüye kullanma” suçları kapsamında ilgili RTÜK üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu.

Başsavcılık, suç duyurusu hakkında kararını verdi. Buna göre, suç duyurusu işleme konulmazken, karar gerekçesinde şunlar sıralandı:

- “Şikayet dilekçesinde TCK’nın 216. maddesinde tanımını bulan ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ suçunun işlendiği iddia edilmişse de; hangi somut eylemle bu suçun işlendiğinin anlatılmadığı, suçun unsuru olan ‘kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike”nin olayımızda bulunmadığı, atılı suçun unsurlarının oluşmadığı…’

- “Devlet organları ve idarenin aile kurumunu koruma görevi çerçevesinde kanun düzenlemesi yapabileceği ve idari işlem tesis edebileceği, demokratik hukuk Devletinde kanuni düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi, idari işlemlerin ise idari yargı mercileri nezdinde yargı denetimine tabii oldukları, somut olayımızda da ilgililerin idari işleme karşı idari yargı yoluna müracaat haklarının bulunduğu…”

- “Böylece görevin kötüye kullanıldığı iddiasının soyut nitelikte olduğu…”

Suç duyurusu işleme konulmadığı için mevcut karara itiraz edilemeyecek.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, aile, siyaset, dava
İstihdam