19/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Tıp Öğrencileri Kolu’nun Bahar Okulu’nda tıp, heteroseksizm, LGBTİ mücadelesi ve sol hareketler konuşuldu.

Tıp Öğrencileri Kolu’nun Bahar Okulu’nda tıp, heteroseksizm, LGBTİ mücadelesi ve sol hareketler konuşuldu.
 
Türk Tabipler Birliği (TTB) Tıp Öğrencileri Kolu’nun (TÖK) her yıl geleneksel olarak düzenlediği “Bahar Okulu” sona erdi. Kent hareketlerinden; tıp ve iktidara birçok konuda panellerin olduğu Bahar Okulu’nun kapanışında “Heteroseksizm, tıp, LGBTİ mücadelesi ve sol” konuşuldu. Etkinlik; Balıkesir Burhaniye’de gerçekleşti.
 
“Kapitalizm ve heteroseksizm ayrı düşünülemez”
Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar’ın konuşmacı olduğu etkinlik; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, heteroseksizm ve ikili cinsiyet rejimi kavramlarının tanımı ile başladı. LGBTİ oluşlara dönük hastalık, suç ve günah söylemlerinin tarihsel ve sosyal arka planını aktaran Tar, “Kapitalizm ve cinselliğin üremeye indirgenmesi birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki olgudur” dedi.
 
Kapitalizm ve heteroseksizm arasındaki ilişkinin görünmez kılınmasının; anti-kapitalist, devrimci hareketlerde homofobi ve transfobinin yaygınlaşmasına yol açtığını belirten Tar Kaos GL’nin, “Eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecektir” sloganını hatırlattı.
 
“Bilimin tarafsızlığı ve nesneliği bir mit”
Tar tıp ile heteroseksizm ilişkisine dair ise şunları kaydetti: “Tıp bilimi diğer her bilim gibi güç ilişkileri içerisinde şekillenen; tarafsızlık ve nesnellik iddiası ile egemenden yana tutum alan bir bilim olageldi. Heteroseksist ve erkek egemen sistemin bilimi de; heteroseksist oluyor. Bilimin tarafsız ve nesnel olduğu varsayımı bir mitten öte bir anlam taşımıyor. Ancak bu iktidar ilişkilerinde ezilenden yana taraf tutan hekimler de her daim var oldu ve olmaya devam edecek.”
 
Gezi direnişinin dönüştürücü etkisinin de konuşulduğu etkinliğin forum bölümünde tıp öğrencileri mesleki yaşantılarında karşılaştıkları homofobi ve transfobiyi aktardı. Tıp etiğinin LGBTİ’leri de kapsayacak biçimde yeniden yorumlanabilmesi ve LGBTİ’lerin sağlığa erişim hakkının önündeki engellerin kaldırılabilmesi için; hekimler ile LGBTİ aktivistlerini bir araya getiren daha fazla etkinlik yapılması gerektiği vurgulandı. 
 
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmiştir.

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam