21/01/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara’da 150’den fazla tıp öğrencisi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çalıştayında buluştu. Kaos GL’den Yıldız Tar ve Pembe Hayat’tan Doğukan Karahan öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Tıp öğrencileri LGBTİ+ hakları için bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türk Tıp Öğrencileri Birliği 18-20 Ocak tarihleri arasında Ankara’da 3. proje kamplarını gerçekleştirdi.

Kampta tartışılan konular arasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği de yer alıyordu. 19 Ocak’taki çalıştayda Kaos GL’den Yıldız Tar ve Pembe Hayat’tan Doğukan Karahan katılımcıların sorularını yanıtladı.

150’den fazla tıp öğrencisinin katıldığı “Merak” oturumunda daha önceden toplanan sorular yanıtlandı. Sorulardan bazıları şöyleydi:

“Biseksüellik ile panseksüellik arasındaki fark nedir?”

“Din ve inanç ile cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği arasında nasıl bir ilişki var?”

“Ailesine açılmak isteyen LGBTİ+’lar için ne önerirsiniz?”

“Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği değişebilir mi?”

“Cinsel yönelim tedavisi ifadesi doğru bir ifade mi?”

“Onarım terapisi”

Yıldız Tar, gelen bir soru üzerine “onarım terapisine” değindi. Onarım terapisi denilen uygulamanın bir işkence olduğunu vurgulayan Tar, “‘Onarım terapileri’ heteroseksüelliği tercih edilmesi gereken bir yönelim olarak göstererek ona teşvik etmek amacıyla bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahalelerdir. Bu müdahaleler, cinsel kimliklerin patolojik olduğu yönündeki yanlış önerme ile sağlanmaktadır. Dahası, ‘onarım terapileri’nin, gençlik döneminde ruh sağlığının kötü yönde etkilenmesine yol açtığına dair kanıtlar bulunuyor” dedi.

Tar, belirli bir cinsel yönelimin, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesinin sağlıksız olduğu varsayımının temelden hatalı olduğunu belirterek; “Bu bilimsel olarak şarlatanlık; insan hakları açısından ise işkencedir” dedi.

Trans geçiş süreci

Doğukan Karahan ise trans geçiş sürecinde hekimlerin önemine değindi, transların en temel ihtiyaçları için dahi mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi. “Bu süreçte tıp ve hukuk iki önemli alan olarak karşımıza çıkıyor. Ruh sağlığından endokrinoloji gibi çeşitli bölümlere kadar bir bütün olarak tıp, transların süreçlerini destekleyici bir rol üstlenmeli” dedi.

Güncel hukukun yetersiz kaldığını da belirten Karahan, “Transların haklarını koruyan bir sisteme ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
İstihdam