01/05/2021 | Yazar: Kaos GL

Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC)’nin düzenlediği Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalıştayı kapsamında Kaos GL’den Umut Güven “Evet, + Önemli!” adlı oturumda konuştu.

Tıp öğrencilerinin Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalıştayı Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC)’in düzenlediği Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalıştayı, “Trans+lar” temasıyla bugün başladı. Üçüncüsü düzenlenen ve 1-2 Mayıs tarihlerinde devam edecek olan çalıştayın “Evet, + Önemli!” isimli ilk oturumuna Kaos GL’den Umut Güven katıldı.

“Ayrımcılıkla mücadele için öznelerin sesine alan açmalıyız”

Birçok farklı oturum, atölye ve sosyal etkinliğin yer aldığı çalıştay Umut Güven’in LGBTİ+ temel kavramlar ve aktivizmde kapsayıcılık ile ilgili aktarımıyla başladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele verirken kapsayıcı bir dil ve yaklaşımın önemine değinen Güven, “+” sembolünün kullanımından ve kavramlardan bahsetti.

“Bir matematik sembolünden çok daha ötesi olan ‘+’, toplumsal cinsiyet literatüründe bazen harflerin ve kelimelerin aktaramadığı bir kapsayıcılığa tekabül ediyor artık. Daha kapsayıcı bir dil oluşturma ve cis/heteroseksizmle mücadelede cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet özelliği ve toplumsal cinsiyet çalışmaları çerçevesinde kimseyi dışarda bırakmamak adına, bu alandaki çeşitliliğin önünü kesmenden güncel tartışmaları takip etmeliyiz. Ayrımcılıkla mücadele için öznelerin sesine alan açmalıyız.”

Yaklaşık 80 kişinin katılımıyla online olarak gerçekleşen çalıştayın ilk oturumu, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile sona erdi.

tip-ogrencilerinin-cinsel-yonelim-ve-cinsiyet-kimligi-calistayi-basladi-1

Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalıştayı nedir?

Türk Tıp Öğrenceleri Birliği desteklenmiş projelerinden olan, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Projesi temel anlamda tıp fakültesi öğrencilerinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli fobilerden uzak bir sağlık sistemi sağlayabilmeleri için bilinçlenmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda sene içerisinde gerçekleştirilen aktivitelerde birçok başlık öncelenmektedir. Sağlık hizmetini her türlü ayrımcılıktan arındırabilmek ve kapsayıcı yaklaşımlar benimseyen hekimler olabilmek adına yapılan savunuculuk çalışmalarından biri de her yıl düzenlenen CYCK Çalıştayı’dır.

Bu çalıştay ile birlikte, LGBTİ+ alanında çalışan uzmanların aktarımıyla katılımcıların bilimsel donanımının artırılması hedeflenmektedir.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret