14/09/2023 | Yazar: Kaos GL

TİP Sözcüsü Kadıgil konuya ilişkin soru önergesi verirken, parti avukatları ise RTÜK hakkında suç duyurusunda bulundu.

TİP, RTÜK’ün LGBTİ+ karşıtı kamu spotuna karşı harekete geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) “LGBT propagandasına dur de” etkinliğiyle ilgili kamu spotuna onay vermesine karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve yargı aracılığıyla harekete geçti. TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, söz konusu karar hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verirken, parti avukatları da RTÜK’ün kararı alan üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

RTÜK Üyesi Tuncay Keser, “İstanbul Aile Vakfı” isimli oluşumun düzenleyeceği “LGBT propagandasına dur de” etkinliğiyle ilgili kamu spotunun yayınlanmasına kurulun oy çokluğuyla onay verdiğini açıklamıştı.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, kamuoyunda tepkiyle karşılanan karar hakkında, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis soru önergesi verdi.

TIKLAYIN - “Üyeleri, RTÜK Kanunu’na aykırı faaliyet gösteren bir oluşumun videosunu yayınlama kararı aldı”

TİP’ten sorumluların yargılanması istemiyle suç duyurusu

Öte yandan, söz konusu videonun yayınlamasına RTÜK tarafından onay verilmesi hakkında, TİP, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Anayasa hükümleri kapsamında gerekli soruşturmanın yapılarak şüpheliler hakkında kamu davası açılması talebiyle hazırlanan suç duyurusunda, şu ifadeler yer aldı:

“Anayasada yer alan ve bağlayıcı nitelikte olan AYM ve AİHM kararlarıyla LGBTİ+ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artı) yurttaşlar için de geçerli olduğu açıkça ortaya konan ayrımcılık yasağı şikayet edilen kişiler tarafından ihlal edilmiş, kişilerin bu eylemi sonucu halkın farklı özelliklere sahip bir kesimi aşağılanmış, halk bu kesime karşı kin ve düşmanlığa tahrik edilmiş ve bunun sonucunda kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkmıştır. Türkiye'de kamu otoritelerinin açıklama ve eylemlerin paralel olarak artan şekilde LGBTİ+ yurttaşlara yönelik nefret suçları artmaktadır. Örneğin sadece geçtiğimiz ağustos ayında Fatih’te Celal H, Ankara’da Derin S., İzmir’de C.S. cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri dolayısıyla öldürülmüş, Bursa’da otobüs durağında oturan trans kadına saldırganlar yangın tüpüyle gaz sıkarak bunu eğlencesine yaptığını beyan etmiştir.

“Geçen sene aynı şekilde İstanbul Saraçhane’de düzenlenen LGBTİ+ düşmanı nefret mitingi sonrası, SPoD’un (Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen ayrımcılık ve şiddet konulu başvurular önceki yıla göre yüzde 240 artmıştır. Saraçhane’deki mitingle birlikte, LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık konulu başvurular bir önceki aya göre yüzde 46, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet konulu başvurular ise yüzde 36 artmış, sosyal hizmet danışmanlığı yönlendirmeleri yüzde 220 artarken, ruh sağlığı danışmanlığı yönlendirmeleri yüzde 47 oranında yükselmiştir.”


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, siyaset, dava
İstihdam