11/03/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç
#yerelseçim 24 dosyası kapsamında Türkiye İşçi Partisi’nin Beşiktaş ve Şişli’deki Belediye Meclis Üyesi adayları İlke Acar ve Berna Aytaç ile konuştuk.
Solda: İlke Acar, Sağda: Berna Aytaç
Yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Belediye Meclis Üyesi adayları netleşti. 31 Mart yerel seçimlerinde, LGBTİ+’lar da Belediye Meclis Üyesi adayları listesinde. Türkiye İşçi Partisi (TİP), LGBTİ+’ların Belediye Meclis Üyesi adayları listesinde yer aldığı partilerden birisi.
TİP’in İstanbul’da Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi 1.sıra adayı Berna Aytaç ve Şişli Belediyesi Meclis Üyesi 1.sıra adayı İlke Acar ile seçilmeleri halinde LGBTİ+ haklarına yönelik planlarını ve yerel yönetimlerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıkla mücadele için atması gereken adımları konuştuk.
Beşiktaş Belediye Meclis üyesi adayı Berna Aytaç, LGBTİ+’ların toplum önündeki görünürlüğünün hak temelli mücadele için önemli olduğunu söyledi. Aytaç, bu görünürlüğün sadece cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri üzerinden değil emekler ve katkılar üzerinden kurulmasını önemli bulduğunu belirterek şunları ekledi:
“Ben de yıllardır yaşadığım ilçem için canımı dişime takarak uğraştığımda hayal ettiğimiz geleceğe ulaşmamıza bir nebze katkı sağlayabilirsem ne mutlu; bizim hayatımız için hak arayışlarımızın etrafımızdaki herhangi bir cis-hetero insandan daha fazla olmak zorunda olmadığı bir geleceğe, kim olduğumuzu söylemek ve göstermekten endişelenmediğimiz bir geleceğe.”
“Ayrımcılığa Karşı Kurallar”, “Hedefli Hizmet”, “Güvenli Limanlar”…
Aytaç, seçilmesi halinde ilk hedefini “Ayrımcılığa Karşı Kurallar” olarak tanımladı. LGBTİ+’ların kimliğinden dolayı hizmetlerden mahrum bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, LGBTİ+’ların her vatandaş gibi eşit şartlarda hayatını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Aytaç’ın bir diğer hedefi ise “Hedefli Hizmet”. Aytaç, LGBTİ+’ların özel ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm üretmeyi planlayan bu hedefinin içeriğinde; HIV’ye karşı bilinçlendirme ve destek, trans bireylerin kimliklerinden dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamamasına karşı tedbirler, zorlukla erişilen HPV aşılarına kolay erişim, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime dair bilinçli psikolojik destek sağlanabilmesi için eğitimler veya uzmanların çalıştırılması gibi önemli başlıkların yer aldığını belirtti.
LGBTİ+’ların kendilerini güvende hissetmediği bir ortamda yaşadığına dikkat çeken Aytaç, üçüncü hedefini ise “Güvenli Limanlar” olarak adlandırdı. Aytaç, bu hedefini şu ifadelerle açıkladı:
“Bahsettiğimiz güvensizlik tek tük insanlara karşı değil; esasında kutuplaştırmalar ve vatandaşını bizzat koruma ödevi olan kamu görevlilerinin kendi çıkardıkları çeşitli söylemler ile düşmanlaştırılmış kitlelere karşı. Bu sebeple en başta dikkat edilmesi gereken konulardan birinin LGBTİ+ bireylerin güvensiz hissettikleri anlarda sığınabilecekleri limanlar olması. Bunun için ise mecliste sığınma evleri ve destek hatları gibi limanlar oluşturmak için çalışmak istiyorum.”
Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının öneminden bahseden Aytaç, halk ile LGBTİ+’ların temasını önemli bulduğunu söyledi. Aytaç, bu durumu teşvik etmeyi hedeflediğini belirterek, “Biz aileniziz, komşunuzuz, alışveriş yaptığınız esnafız, sizinle birlikte çay kahve içen, sizinle birlikte sevinip üzülen insanlarız. İnsanların bunu anlamasının, LGBTİ+ hak mücadelesi için en önemli konulardan biri olduğunu düşünüyorum” dedi.
“LGBTİ+’ların hakkettikleri hizmete ve değere ulaşması için çalışacağım”
Yerel yönetimlerin halkla en iç içe olabilecek siyasi yönetimlerin başında geldiğini vurgulayan Aytaç; LGBTİ+’lara, tüm azınlıklara ve yurttaşlara “eşit temsiliyet”, “eşit muamele” ve “eşit erişim” çerçevesinde hizmet vermenin ayrımcılıkla mücadele etmek için önemli olduğunu ifade etti.
Belediye çalışanlarının kimliklerinden ve yönelimlerinden dolayı ayrımcılığa uğramaması için politikalar ve sözleşmeler olması gerektiğine dikkat çeken Aytaç, ayrımcılığa karşı ciddi yaptırımlar olmasının öneminden bahsetti.
Beşiktaş halkının çeşitli etkinlikler, tanışma günleri ve eğitimler aracılığıyla LGBTİ+’lar hakkında bilinçlendirilmesini sağlayacağını söyleyen Aytaç, sözlerini şöyle noktaladı:
“Belediye meclisi üyeliği çok önemli bir sorumluluk ve bu, unutulan, aksatılan veya arka plana atılan tüm önemli hizmetleri ve destekleri hayata geçirmek için kaçmayacak bir fırsat. Bu sebeple seçilirsem yerel halkın kararına yaraşır, sorumluluklarımın tam bilincinde bir görev ifa etmeye, LGBTİ+’lar, kadınlar, azınlıklar dahil tüm yurttaşların hak ettikleri hizmete ve değere ulaşması için çalışacağım.”
“Yerel seçimlerde LGBTİ+’ların adaylığı görünürlüğü arttırıyor”
Şişli Belediye Meclis Üyesi 1.sıra adayı İlke Acar da LGBTİ+’ların Belediye Meclis Üyesi adayı olmasını önemsediğini ifade etti. Son yıllarda artan LGBTİ+ nefretini hatırlatan Acar, “Evlerinde, iş yerlerinde; ailelerine, komşularına yahut arkadaşlarına karşı sırf cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği sebebiyle saklanmak zorunda kalmak zaten oldukça yıpratıcı bir süreçken, son yıllarda artan LGBTİ+ nefretine karşı temsiliyet olarak da tam da buradayız demek, bu toplumda yaşayan tüm LGBTİ+ yurttaşlara bir güven verecektir” dedi.
Acar, yerel yönetimlerin hak temelli mücadelenin aşağıdan yukarıya örgütlenmesi için en elverişli alanlardan birisi olduğunu belirterek, “Bu sebeple de yerel seçimlerdeki adaylıkların görünürlüğü daha fazla arttıran ve bizlerin toplumdaki meşruluğunu da olumlu anlamda etkileyen bir yanı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Acar, seçilmesi halinde LGBTİ+ hakları konusunda atacağı adımları da anlattı. Şişli’de önemli çalışmalara imza atan Boysan Yakar’ı anarak sözlerine başlayan Acar, “Eğer seçilirsem, belediye meclisine; temel yurttaşlık hakları kapsamında sunulan tüm hizmetlerin LGBTİ+’ların da düşünülerek dizayn edilmesi gerektiğini anlatmak ve çalışmalarla benimsetmek istiyorum” dedi.
Acar LGBTİ+’lar için planladığı hizmetleri şöyle sıraladı: yaşlı LGBTİ+’lar için destek mekanizmaları kurmak, LGBTİ+’ların istihdamını sağlayacak istihdam ofisleri kurmak, meslek edindirme kurslarında LGBTİ+’ların katılımını teşvik etmek, sosyal destek ve şiddet koruma mekanizmalarını LGBTİ+ yurttaşları da dikkate alarak dizayn etmek, LGBTİ+’ların sağlık taramalarına dışlanmadan katılabilmelerini sağlamak, belediyenin ulaşım hizmetlerinde transların kaybı yaşamamasını sağlamak, LGBTİ+’lara psikolojik destek sağlamak.
“Belediye çalışan birisinin LGBTİ+’ların bu toplumun bir parçası olduğunu bilmesi gerekir”
Acar, ikili cinsiyet sistemine dikkat çekerek sözlerini belediyenin atması gereken adımlara ilişkin sözleriyle noktaladı:
“Yerel yönetimlerde yer alan tüm öznelere yönelik mutlaka toplumsal cinsiyet temelli eğitimler verilerek bu rolleri yıkacak etkinlikler düzenlenebilir. Aynı şekilde cinsel yönelim temelli ayrımcılıkla mücadele etmek için öncelikle yerel yönetimin parçası olan tüm öznelere LGBTİ+ haklarına ile ilgili eğitim vermek gerekir. Şunu da belirtmek isterim ki bu eğitimlerin içeriği sadece kavramlar öğretmek üzerinden olmamalıdır. Bir belediyede çalışan herhangi biri, LGBTİ+ların bu toplumun bir parçası olduğunu bilmesi ve görevini yaparken de ona göre hareket etmesini sağlamak bizlerin sorumluluğundadır. Yine, ayrımcılıkla mücadele için halka açık belediye etkinlikleri düzenlemek ve LGBTİ+’lara görünür görevlerde istihdam etmek de gerçekleştirmemiz gereken öncelikli işlerdendir.”
Etiketler: insan hakları, barınma, sosyal hizmet, sağlık, siyaset, özel haber, yerel seçim