22/06/2012 | Yazar: Kaos GL

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Ankara’da topladığı 11. Kongre’sinde ‘cinsel yönelim’ konusunda tutumunu açıkladı. Böylece TKP’nin ilk kez bir siyasi belgesinde cinsel yönelim kayda geçmiş oldu

TKP’den ‘Cinsel Yönelim’ Açılımı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Ankara’da topladığı 11. Kongre’sinde “cinsel yönelim” konusunda tutumunu açıkladı. Böylece TKP’nin ilk kez bir siyasi belgesinde cinsel yönelim kayda geçmiş oldu

 
9-10 Haziran tarihlerinde Ankara’da 11. Kongre’sini toplayan Türkiye Komünist Partisi, “Dinselleşme ve Komünistler” başlıklı bir metin yayınladı. AKP iktidarları boyunca Türkiye’nin yaşadığı dönüşümün irdelendiği değerlendirmede, dinselleşmeye karşı solun neler yapması gerektiğine dair pek çok tez ortaya konuyor.
 
Metnin, “Komünistler ne yapmalı?” ara başlığını taşıyan bölümünde, ‘cinsel yönelim’ konusuna değiniliyor. TKP’nin cinsel yönelim konusundaki tutumunu açıkladığı madde şöyle:
 
“12. TKP, cinsel yönelimlerin siyasi iktidar, egemen ideoloji ve hukuk sistemi tarafından tasnif edilmesini reddeder, cinsel yönelime mutlak biçimde saygı gösterilmesini savunur. TKP, eşcinselliğin hastalık olarak nitelendirilmesine ve ayrımcılığa şiddetle karşı çıkar.”
 
Madde, TKP’nin ilk kez bir siyasi belgesinde cinsel yönelim konusuna değinmesi bakımından önem taşıyor. Kongre sonuç metninde toplumsal cinsiyet konusuna dair önemli vurgular yer alıyor. Çiftler arası gönüllü birlikteliklerin tanınması talebinin de yer aldığı madde şöyle:
 
“11. TKP, İkinci Cumhuriyet’in derinleşmesiyle paralel olarak kadının toplumsal yaşantıdan uzaklaştırılma sürecine çoktandır girildiğini saptar, bu konudaki yanılsamalara karşı mücadele verir, kadınların dinci gericiliğin baskısına dirençlerini cesaretlendirir ve örgütler. TKP, kadının aşağılanmasına dayalı bir erkek egemenliğini ve erkek çokeşliliğini destekleyen imam nikâhı uygulamasını reddeder; resmi evlilik olmaksızın gönüllü birlikte yaşamanın, bütün hukuki sonuçlarıyla birlikte tanınmasını savunur. TKP, kadına yönelik şiddetin dinci gericiliğin derinleşmesine de paralel olarak yükseldiğini saptar, sosyalizmle gerçekleşecek olan kadınların kurtuluşunda dinci gericiliğe karşı mücadelenin öncelikli yerini vurgular. TKP, çok çocuk yapma yolundaki propagandanın gericiliğin parçası olduğunu deşifre eder.”
 
Kongrede, partinin günlük gazetesi soL’un 10 Eylül tarihinde yayın hayatına başlaması da karar altına alındı. soL’un cinsiyetçilik ve homofobi karşıtı, cinsel yönelimler karşısında eşitlikçi bir yayın politikası izlemesi bekleniyor.  

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam