08/05/2012 | Yazar: Ecem Morkoyun

Ankara’da Eskişehir yolu üzerindeki TOGO ayakkabıda, yıllardır güvencesiz ve düşük ücretle çalışan işçilerin Deri-İŞ sendikasına üye olmasıyla birlikte patron ‘maliyeti düşürmek’ bahanesiyle 35 işçiyi işten çıkardı.

Ankara’da Eskişehir yolu üzerindeki TOGO ayakkabıda, yıllardır güvencesiz ve düşük ücretle çalışan işçilerin Deri-İŞ sendikasına üye olmasıyla birlikte patron “maliyeti düşürmek” bahanesiyle 35 işçiyi işten çıkardı.
Aralarında kayıt dışı çalışanlarında olduğu ve toplam 55 işçinin çalıştığı TOGO’da 35 işçinin sendikalı olmasıyla başlayan süreç işveren Ahmet Kuşgöz’ün sendikal mücadeleyi kırmak için süreci örgütleyen 9 işçiyi 27 Nisan Cuma günü işten çıkarmasıyla devam etti. Kalan 26 işçi iş yavaşlatmak ve camlardan slogan atarak işten atılan arkadaşlarına destek olmak sebebiyle önce 1aylık izne gönderildi, ardından da evlerine yollanan tebligatlarla işten çıkarıldı.
 
9 gündür ise 8.00-19.00 saatleri arasında sendikalı olarak işe geri dönmek için TOGO önündeki bekleyişlerini sürdüren işçilere “Direnişe Ankara’daki sendikaların, öğrencilerin, aydınların, emekten yana tüm güçlerin desteğini bekliyoruz” açıklamasını yapan Deri-iş sendikasının çağrısı üzerine 4 Mayıs Cuma günü ODTÜ’lü öğrenciler "Patrona pabuç bırakmayacağız" sloganıyla destek ziyaretine gitti.
Ankara’nın birçok yerinden direniş haberlerinin geldiği bu günlerde TOGO işçileri 79 gündür İMO önünde işe geri dönmeyi bekleyen Cansel Malatyalı direnişine selam gönderirken “Sendika anayasal haktır” diyerek işe geri alınana kadar direnişlerini sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam