28/02/2019 | Yazar:
“Ruh Sağlığı Çalışanlarına Yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği” atölyelerinde bu hafta cinsel yönelim kimliği gelişim süreci, LGBTİ+ hareketi tarihi ve deneyimler konuşuldu.

“Ruh Sağlığı Çalışanlarına Yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği” atölyelerinde bu hafta cinsel yönelim kimliği gelişim süreci, LGBTİ+ hareketi tarihi ve deneyimler konuşuldu.
Doç Dr. Koray Başar
Türk Psikologlar Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin birlikte düzenlediği “Ruh Sağlığı Çalışanlarına Yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği” atölyelerinin ikincisi 24 Şubat Pazar günü, Ankara’da Türk Psikologlar Derneği Genel Merkezi’nde gerçekleşti.
Atölyede cinsel yönelim kimliği gelişim süreci, LGBTİ+ hareketinin tarihi, kişisel deneyim paylaşımı ve vaka sunumları üzerinden tartışmalar yapıldı.
“Neyden meydana geldiği değil kişinin kendini nasıl tanımlamaya başladığı”
Doç Dr. Koray Başar, oturumuna ilk atölyeyi özetleyerek başladı. LGBTİ+ tarihinden, kavramların ne zaman ortaya atıldığından bahseden Başar, bu süreçte ortaya atılan kuramları, yapılan çalışmaları anlattı. Eşcinselliğin tedavi edilebilir olduğu yargısının büyük dogmalardan oluştuğunu ve yıllar içinde halen bu yanlış kanıya sahip olan psikiyatrların varlığından bahsetti. “Eşcinselliğin neyden meydana geldiğinin” sorgulanması yerine kişilerin kendileri tanımlama süreçlerini araştırmanın daha kayda değer olduğunu aktardı.
Toplumdaki yanlış algılara değinerek toplumdaki birçok heteroseksüelin de heteroseksüel olduğunu bilmediğini vurgulayan Başar, cinsel yönelim gelişim modelini anlatarak oturumunu sonlandırdı.
Umut Güner
İkinci oturumda Umut Güner, Türkiye’de LGBTİ+ hareketi tarihini anlattı. 90’lı yıllarda başlayan hareketin günümüze kadar nasıl süreçlerden geçtiğini aktaran Güner, Kaos GL’nin sürecine ayrıca değindi. Derginin çıkış sürecinden, örgütlenmenin dinamiğiyle beraber karşılaşılan tepki ve yasakların harekete nasıl etkileri olduğunu da analiz etti. Başar’ın değindiği yanlış algılardan bahseden Güner, bu algılar sonucunda birçok insanın aldığı hizmetlerden sonra nasıl tekrar travmatize olduğunun altını çizdi.
Umut Güven ve Ece T.
Üçüncü oturumda Umut Güven ve Ece T. harekete ve açılmaya dair deneyim aktarımında bulundu. Bu oturumda konuklar deneyim aktarımında bulunurken katılımcılar da ruh sağlığı çalışanları danışmanlık sürecinde nelere dikkat etmelidir, nasıl tutum sergilemelidir gibi sorularını konuklara yönelttiler.
Doç Dr. Koray Başar ve Psk. Dr. Zeynep Tüzün
Son oturumda Psk. Dr. Zeynep Tüzün ve Doç Dr. Koray Başar olgular üzerinden tartışma yürüttü. Vaka sunumları interaktif olarak yürütüldü. Gün sonunda görüş ve öneriler alınarak atölye tamamlandı.
Etiketler: insan hakları, sağlık