22/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üniversitelerde toplumsal cinsiyetle ilgili akademik araştırmaları yasaklayan kararnameyi imzaladı.

Toplumsal cinsiyet çalışmaları Macaristan’da yasaklanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üniversitelerde toplumsal cinsiyetle ilgili akademik araştırmaları yasaklayan kararnameyi imzaladı.

Viktor Orban

Muhafazakar-Macar Yurttaş Partisi (Fidesz) Başkanı ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üniversitelerde toplumsal cinsiyetle ilgili akademik araştırmaları yasaklayan kararnameyi imzaladı. 20 Ekim itibariyle yürürlüğe giren kararname halihazırda toplumsal cinsiyet çalışmalarında doktora, yüksek lisans ve lisans eğitimi alan öğrencileri kapsamıyor. Ancak, kararnameyle bu çalışmalara yeni öğrenci kaydı yasaklandı, mali destek kesildi. Alanda ders veren Eötvös Loránd Üniversitesi, önümüzdeki dönem öğrenci alımı yapamayacak. Orta Avrupa Üniversitesi ise Amerikan statüsü üzerinden öğrenci alımına devam edebilecek. 

Viktor Orban kimdir?

Viktor Orban, Macar siyasetçi ve 2010 yılından beri Macaristan Başbakanı. Aynı zamanda 2003 yılından beri Fidesz partisinin genel başkanı. 2018 Nisan ayında yapılan seçimlerden önce “Hristiyan bir Macaristan yaratacağım” vaadiyle yeniden aday olan Orban, ülke genelinde %68 katılım oranıyla gerçekleşen genel seçimlerde partisinin de oyların %48'ini alarak yargı sistemi ve medya gibi temel kurumların yeniden yapılandırılmasından anayasa değişikliğine, pek çok konuda tam yetki sahibi olmuştu. Orban, bir önceki başbakanlık döneminde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’daki anti-LGBTİ+ kampanyalarının yürütücüsü olan Uluslararası Aile Örgütü’yle beraber Budapeşte’de bir zirve düzenleyip konuşma yapmıştı.


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret