10/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Anlatıları Bozmak için Yeni İttifaklar Çalıştayı, 22 – 23 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleşti.

Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Anlatıları Bozmak için Yeni İttifaklar Çalıştayı nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Farklı şehirlerden feminist ve LGBTİ+ örgütleri, siyasi parti temsilcileri, medya kuruluşları, göçmen dayanışma platformları, insan hakları dernekleri ve hak savunucuları, ittifak teması altında toplumsal cinsiyet ve cinsellik karşıtı bu dil üzerine düşünmek, kimlerin hayatına hangi biçimlerde şiddet olarak döndüğü meselesini tartışmak ve söz konusu blok karşısında ittifak oluşturmak için bir araya geldi.

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Derneği, Havle Kadın Derneği ve Pozitif Dayanışma partnerliğinde yürütülen “Anlatı Gücü Oluşturmak: Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Anlatılara Karşı Stratejik İttifaklar Arayışı” projesi kapsamında gerçekleşen çalıştayda hak savunucuları; zararlı söylemlere ve anlatılara karşı koymak için stratejik ittifaklar oluşturmak, hasar tespiti yapmak ve anlatı değişikliğine yönelik bütüncül yaklaşımlar keşfetmek için çalıştı.

“Hem çalışmalarımız hem de ittifak girişimlerimiz devam edecek”

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden yerel ve bölgesel deneyimlerini aktarmak için bir araya gelen katılımcılar; insan hakları savunucularına, feministlere, LGBTİ+’lara, mültecilere, azınlıklara, HIV ile yaşayanlara yönelik saldırılara ve dilsel şiddete ilişkin artan bir endişeyi dile getirdiler.

İki gün süren çalıştayda anlatılarla ilgilenmenin önemi, anti-gender hareketlerin tarihini ve gelişimi, toplumsal cinsiyet karşıtlığının dünyada ve Türkiye’de hangi örneklere tekabül ettiği ve küreselleşmiş tezahürleri ve son olarak da farklı alanlarda, çalışma sahalarında dikkat çeken güncel örnekler, ittifaklar geliştirmenin zorlukları ve olanakları derinlemesine tartışıldı.

22 – 23 Temmuz’da gerçekleşen Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Anlatıları Bozmak için Yeni İttifaklar Çalıştayı, kapsamlı tartışmaları yaygınlaştırmak amacıyla raporlanacak. Sunumlarla ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci, hiv
İstihdam