07/01/2025 | Yazar: Kaos GL
Göç Araştırmaları Derneği’nden Dr. Lülüfer Körükmez, BirGün’e konuştu. Körükmez, göçmenlere yönelik toplumsal cinsiyet temelli destek mekanizmalarında LGBTİ+’ların dışarıda bırakıldığına dikkat çekti.
Fotoğraf: ANKA
BirGün’den Tuğçe Çelik’in haberine göre; Dumlupınar Üniversitesi’nden Dr. Sibel Utar tarafından yapılan “Türkiye’nin Sığınmacılara Yönelik Uyum Politikalarındaki Toplumsal Cinsiyet Körlüğünün Ankara’da Yaşayan Suriyeli Kadınların Deneyimleri Üzerinden Analizi” başlıklı araştırma Suriyeli kadınların cinsiyet temelli sorunları sık yaşadığını ortaya koydu.
Ankara’da yaşayan Suriyeli sığınmacı statüsündeki 14 kadınla yapılan araştırmanın katılanlar, eğitim, sağlık ve işgücüne erişim gibi imkanlardan faydalanamadıklarını ifade etti.
Çalışmada, Suriyeli kadınlara yönelik yüksek işgücü talebinin olduğu sektörlerde kayıt dışılık, uzun çalışma saatleri, geçicilik, güvencesizlik, emek sömürüsü ve ücret gaspının yoğun olduğuna dikkat çekildi.
Çalışmaya ulaşmak için tıklayın.
Tuğçe Çelik’e konuşan Göç Araştırmaları Derneği’nden Dr. Lülüfer Körükmez, zorunlu göç sürecinde diğer cinsiyet kimliklerine sahip ve cinsel yönelimlere sahip kişilerin toplumsal cinsiyet bakımından önemli bir dönüşüm geçirdiğine dikkat çekti.
Körükmez, göçmen kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet temelli destek mekanizmalarının yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Sivil toplum örgütlerinin toplumsal cinsiyete ilişkin çeşitli eğitimler yaptığını, programlar geliştirdiğini görüyoruz. Ancak bunlar çok kısa vadeli, proje temelli programlar ve uzun erimli değişimler yaratmıyor. Öte yandan toplumsal cinsiyetle ilişkili programların hemen hepsi sadece kadınları hedef alıyor. Ancak toplumsal cinsiyet ilişkisel bir mesele ve toplumun bütün bileşenlerini ilgilendirir. Bu sebeple bunun erkekleri, LGBTIQ+ bireyleri dışarıda bırakıyor olması önemli bir problem yaratıyor.”
Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci, eğitim, barınma, sağlık