18/05/2018 | Yazar: Kaos GL
Ankara’da Hollanda Büyükelçiliği ev sahipliğinde 17 Mayıs’ta LGBTİ+ hakları ve toplumsal dönüşüm tartışıldı.

Ankara’da Hollanda Büyükelçiliği ev sahipliğinde 17 Mayıs’ta LGBTİ+ hakları ve toplumsal dönüşüm tartışıldı.
Hollanda Büyükelçiliği, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de Ankara’da panel ve resepsiyon düzenledi.
Elçiliğin rezidansında yapılan panelde Kaos GL’den Yıldız Tar, Hollanda Maruf’tan Gazi Duran ve Gökkuşağı Aileleri Grubu’ndan Birgül Han konuştu.
Yasaklar ve toplumsal dönüşüm
Ankara’daki süresiz “LGBTİ+ etkinlik yasağının” altıncı ayına girdiğini hatırlatan Tar, bu yasakla LGBTİ+’ların ifade ve örgütlenme özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini söyledi. Tar, yasağın ayrımcı olduğunu ve LGBTİ+ları hedef gösterdiğini belirterek, “Bu yasak devam ettiği sürece Ankara’da yaşayan LGBTİ+lar her türlü nefret saldırısına açık hale getiriliyor” dedi. Yasağa karşı dayanışma ve ittifakların önemine değindi, “Toplumsal dönüşüm bir insanla sohbet etmekle başlar. O sohbetler büyüyüp bir dalga yaratır ve o dalga durdurulamaz” ifadelerini kullandı.
Tar sunumunun devamında Kaos GL’nin Medya İzleme Raporu’nu ve medyada nefret söylemi ve ayrımcılığı aktardı.
Medya İzleme Raporu’na ulaşmak için tıklayınız.
İnanç, cinsellik ve cinsiyet kimliği
Tar’ın ardından söz alan Gazi Duran, Maruf olarak Hollanda Müslüman LGBTİ+ların hakları için mücadele ettiklerini söyledi. Duran, hem Müslüman hem de LGBTİ+ kimliklerinden dolayı ayrımcılık ve önyargıyla karşılaştıklarını belirterek, “İnanç ve cinsel yönelim, cinsiyet kimliği birbirlerine zıtmış gibi bir algı var. Bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz” dedi.
“Bir aileye ulaşmak…”
Son konuşmacı Birgül Han ise trans erkek olan çocuğunun kendilerine açılması ve bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Uzunca süre çocuklarının cinsiyet kimliğini yok saydıklarını ancak başka ailelerle tanıştıkça cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin bakışlarının değiştiğini söyledi. “Bir aileye ulaşmak, onların değişmesi hayatı değiştiriyor” dedi.
Etiketler: insan hakları