05/03/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş, TV5’te konuk olduğu “Çağlar Cilara ile Gündemdekiler” programında “LGBTİ’ler” dedi, kanal sunucunun işine son vererek programı yayından kaldırdı.

“Toplumsal hassasiyetleri önceleyeceğiz, programı yayından kaldırdık” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş, TV5’te konuk olduğu “Çağlar Cilara ile Gündemdekiler” programında “LGBTİ’ler” dedi, kanal sunucunun işine son vererek programı yayından kaldırdı.

Çağlar Cilara, Necmettin Erbakan’ın kurduğu TV5 kanalında sunduğu “Gündemdekiler” programına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş’ı konuk ederek; izleyicilerin yolladığı soruları yöneltti. Geçtiğimiz günlerde Taş’ın Artı TV’de Avukat Veysel Ok’un sunduğu “İnsan Hakları Ajandası” programına konuk olduğunda “LGBTİ meclisleri kuracağız” beyanı, “Gündemdekiler” programına da konu oldu. Cilara’nın LGBTİ’lerle ilgili soruyu sorması üzerine Taş şu yanıtı verdi:

“Ben sözümün arkasındayım. LGBTİ yurttaşlarımız bizim insanımız. En çok yaşadıkları yer Beyoğlu. Cinsel kimliklerinden, tercihlerinden dolayı büyük bir baskı ve zulüm görüyorlar. Biz onların insanca yaşamalarını sağlayacağız çünkü onlar insandır. Cinsel tercihleri, kimlikleri bizi ilgilendirmez. Kimliklerine bakmayacağız, cinsel tercihlerine bakmayacağız. Karşımızda Beyoğlu’nda yaşayan yurttaş var mı, karşımızdaki insan mı ona bakacağız. Buradan hareketle onların da zulüm ve baskı görmeden Beyoğlu’nda yaşamaları için kendi meclisleri üzerinden aldıkları sorunları çözme konusunda, belediye başkan adayı olarak onların da sorunlarının takipçisi olacağım. İnsan özel olarak bilinçli bir tercih ederek öyle bir yola girmiyor ki, doğada olan bir şey.”

Program sunucusu Çağlar Cilara “Evet, yaradılışı öyle diyoruz” diye yanıt verdi.

Taş sözüne “Sanki bir insan değil, varlık değil, toplumun bir parçası değiller gibi onlara gibi kin kusuluyor. Sonuç itibariyle bizim fikirlerimiz dün neyse bugün de aynı, bizde bir tutarsızlık yok. Biz LGBTİ bireylere ilişkin söylediğimiz sözün arkasındayız. Bundan da geri adım atmayız” diyerek devam etti.

TV5, programı yayından kaldırdı

TV5, LGBTİ’lerle ilgili soru sorulmasının ardından, Çağlar Cilara ile yollarını ayırdıklarını ve programın yayından kalktığını “Toplumsal hassasiyetleri ve ahlaki değerlerimizi önceleyerek yayınlarını kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” diyerek duyurdu:

“Çağlar Cilara ile Gündemdekiler programına konuk olan Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş'ın canlı yayında sarf ettiği görüş ve düşünceler kendisine aittir. Hiçbir şekilde TV5'i bağlamaz.”

“TV5'in en temel yayın ilkelerinden birisi de toplumsal hassasiyetler ve ortak değerlerimizdir. Bu gerçeğe sadakatimiz bilinmesine rağmen söz konusu ifadelerin TV5'in genel yayın politikasının bir yansımasıymış gibi gösterilmeye çalışılması insaf, ahlak ve izandan yoksundur. ‘Sözü olan herkes için...’ sloganıyla haftanın her günü pek çok canlı yayın yapan, her görüşten pek çok konuk ağırlayan bir kanalda dile getirilen her yorumun TV5'in yayın politikasıymış gibi gündeme getirilmesi apaçık bir algı operasyonudur.”

“Ancak seçim öncesi oluşturulmaya çalışılan bu algı operasyonlarına firsat vermemek için TV5 yayın kurulu, söz konusu programı yayından kaldırma kararı almıştır. TV5 bundan önce olduğu gibi bundan sonra da toplumsal hassasiyetleri ve ahlaki değerlerimizi önceleyerek yayınlarını kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

“Sormaya devam edeceğim, merak etmeyin”

Cilara, TV5’in açıklamasını alıntılayarak “TV5 macerası da bitti. Türkiye'de gazeteciler siyasi kutuplaşmanın, kavganın, gürültünün arasında kalıyor. Ben sorumu sorarım, haber çıkarırım, 8 yılda 3 binin üzerinde program yaptım. On binin üzerinde programlarımdan haber çıktı. Soru sormaya devam edeceğim merak etmeyin” açıklamasıyla paylaştı.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam