17/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi, 7 öğrencinin yargılanacağı dava öncesinde Çağlayan Adliyesi’nde gelen öğrenciler açıklamalarını polis ablukasında okudu, “Aşağı bakmayacağız, düşman olmayacağız” dedi.

“Toplumu kışkırtanlar LGBTİ+’ları ve Müslümanları birbirlerine karşıt iki grup gibi gösterenlerdir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: Yıldız Tar / Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kayyum rektör protestolarında tutuklanan ve ev hapsinde olan 7 öğrencinin yargılanacağı dava öncesinde, öğrenciler Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi.

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın da olduğu eylemde Adliye önünde “Velev ki ibneyiz alışın her yerdeyiz,” Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı.

toplumu-kiskirtanlar-lgbti-lari-ve-muslumanlari-birbirlerine-karsit-iki-grup-gibi-gosterenlerdir-1

Polis ablukasında kalan öğrenci, hak savunucusu ve oluşumlar Adliye önünde açıklamalarda bulundu.  

Açıklama yapan oluşumlardan biri de İstanbul Onur Haftası oldu. Açıklamada İstanbul Onur Haftası, öğrencilerin “halkı kin ve düşmanlığa teşvik” iddiasıyla yargılandığına dikkat çekti ve şunları söyledi: “Toplumu kışkırtanlar da, bugün arkadaşlarımızı yargılarken LGBTİ+’ları ve Müslümanları birbirlerine karşıt iki grup gibi gösterenlerdir.”

toplumu-kiskirtanlar-lgbti-lari-ve-muslumanlari-birbirlerine-karsit-iki-grup-gibi-gosterenlerdir-2

İddianame ne diyor?

Yedi öğrencinin yargılandığı davanın iddianamesinde, “İslam dini literatüründe yasak ve haram olarak kabul edilen eşcinsellik ve benzeri cinsel yönelimlere dair imgeler”, “LGBTİ+ olarak anılan bir sosyal kesim ve Türk toplumunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan Müslüman vatandaşlar açısından halkın sosyal sınıf bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik edici nitelikte olduğu” ifadeleri yer alıyordu.

İstanbul Onur Haftası’nın açıklamasının tamamı şöyle:

“Tahrik mahrik, yok öyle bi şey!

“Kayyum rektör Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasına yönelik düzenlenen eylemlerden biri, 300'den fazla eserin yer aldığı bağımsız bir sergiydi. Bu sergi kapsamında Kâbe, Şahmeran ve LGBTİ+ bayraklarını birlikte ele alan anonim bir eserin sergilenmesi, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla hedef alındı. Hedef tahtasına konulan sadece eserin kendisi olarak da kalmadı. Arkadaşlarımız suçlandı ve özgürlükleri kısıtlandı. İkisi tutuklu, ikisi ev hapsinde olan 7 öğrenci hakkında görülen dava sebebiyle, bugün Çağlayan Adliyesi’ndeyiz!

“Bugün arkadaşlarımız halkın bir kesimini başka bir kesimine karşı kışkırtmak iddiasıyla yargılanıyorlar. Halkın bir kesimi dedikleri müslümanlar, diğer kesimi de LGBTİ+’lar. Bu iki grubu birbirine karşı kışkırttıkları iddia edilenlerse, yargılamaları devam eden 7 üniversite öğrencisinin kendisi. 

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik edenler, havuz medyasıyla öğrencileri hedef gösterenlerdir. Toplumun düzenini bozanlar üniversitelerdeki, sokaklardaki, meydanlardaki barışçıl gösterileri yasaklayanlar, bu gösterilere saldıranlardır. Toplumu kışkırtanlar da, bugün arkadaşlarımızı yargılarken LGBTİ+’ları ve müslümanları birbirlerine karşıt iki grup gibi gösterenlerdir. 

“LGBTİ+ olmak ve inançlı olmak bazen aynı bedende, bazen farklı bedenlerde, bazen  sanatta hayat bulan; diğer tüm kimliklerimiz gibi toplumsal çeşitliliğimizin parçası olan kimliklerdir. Bu kimlikler birbirine karşıt veya düşman kimlikler değildir. Boğaziçi’nin, İstanbul’un, Türkiye’nin çeşitliliğinden karşıtlık çıkarmaya çalışanlar, toplumsal barışın önündeki en büyük engeldir. Bizleri düşman gibi göstermeye çalışanlara inat, tahrik olmuyoruz! 

“Sergiyi düzenleyen ve devamında haksız yargılanan Bağımsız Sanat Kolektifi BOUN SERGİ ve gelişen süreçte eserle ilişkilendirilerek haksız muamelelere maruz kalan ve kapatılan BÜLGBTİ+ Kulubü yalnız değildir. 

“Asla yalnız yürümeyeceğiz! 

toplumu-kiskirtanlar-lgbti-lari-ve-muslumanlari-birbirlerine-karsit-iki-grup-gibi-gosterenlerdir-3

“Tahrik mahrik yok öyle bir şey! Ama suç unsuru diye el koyduğunuz gökkuşağı bayraklarını onuruyla taşıyan lezbiyen, mezbiyenler varlar! Kulüp kapılarına kilit vurarak bir araya gelmemizi engellemeye çalışanlara rağmen yaşamın her alanına iz bırakan geyler, biseksüeller, translar, artılar, nonbinaryler ve daha nicemiz vardık, varız, var olacağız! 

“LGBTİ+’ların, inançlıların ve diğer tüm toplumsal kesimlerin bir arada barış içinde yaşayacağı bir dünyanın çok uzağımızda olmadığını biliyoruz. Selo’yu ve Doğu’yu, ev hapsindeki arkadaşlarımızı, Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan diğer tüm hak savunucularını da yanımıza alarak hayalimizdeki dünyayı kurmak için bir arada durmaya devam edeceğiz. 

“Aşağı bakmayacağız, düşman olmayacağız! 

düz, ters 

düz, ters 

yıllardır kelepçeleriniz bedenlerimizde! 

yetmedi size, artık okul kapımızda!

dağlarımızda, ormanlarımızda!

sonraysa sanatta ve aşağı bakmayanlarda!


kampüste, 

sanatta, 

sokakta, 

suçlu atandık

yasalarınızla, kurallarınızla, 

"olur"larınız ve "olmaz"larınızla. 

 

inançlı, inançsız 

lgbti+, müslüman 

kadın, erkek 

kutuplaştırmanız son buluncaya;

yarattığınız ikililikler yıkılana kadar, 

kesiştikçe iç içe geçecek 

size teslim olmayacağız!"

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam