19/11/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin düzenlediği “Türkiye’deki Seks İşçiliği Mevuzatını İyileştirmesi” webinarında seks işçiliği insan hakları bağlamında değerlendirildi.
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği bugün (19 Kasım) “Türkiye’deki Seks İşçiliği Mevuzatını İyileştirmesi” webinarı düzenledi.
Derneğin Adalete Erişim Programı’nın Melis Arslan tarafındna aktarılmasıyla başlayan webinar Avukat Demirtaş’ın seks işçiliğine yönelik mevzuatın iyileştirilmesine dair konuştu.
Demirtaş, 1593 sayılı Umum, Hıfzısıhha Kanunu hakkında bilgi vererek başladı. Düzenleyici mevzuat üzerinden Türkiye’de yasal olarak seks işçiliğinin nerelerde ve nasıl yapılacağı, kayıtdışı seks işçiliğine dair hangi önlemlerin alınacağı kısaca Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Tüzüğü’nde detaylıca anlatılmaktadır” diyen Demirtaş, seks işçilerini doğrudan ilgilendiren mevzuatlardan bahsetti.
“Tüm mevzuat insan hakları bağlamında yeniden düzenlenmeli”
Av. Demirtaş, seks işçilerini doğrudan ilgilendiren mevzuatları sıraladı ve tüm mevzuatın insan hakları bağlamında yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekti. “Toplumu koruma gerekçesiyle seks işçilerine baskı uygulamak hiçbir sorunu çözmüyor” diyen Av. Demirtaş mevzuattaki ahlakçı ifadelere değindi.
Genelev koşullarından bahseden Av. Demirtaş, “Genelevde çalışan seks işçileri sigorta kapsamında çalışıyor ancak öğle saatlerinden geceye dek uzun mesailer yapan seks işçilerinin fazla mesaiden doğan haklarını alamıyor” dedi ve seks işçilerinin adalete erişimindeki sorunlardan bahsetti.
Genelevde çalışan seks işçilerinin kimlikteki cinsiyet hanesinde kadın yazması gerektiğini hatırlatan Av. Demirtaş genelevde çalışmak için cinsiyet beyanının kabul edilmediğini de belirtti.
Seks işçilerini kapsayan bir sağlık politikasının da olmadığından bahseden Av. Demirtaş, ahlakçı yaklaşımların bir kenara bırakılıp, bilimsel ve herkesi kapsayan bir sağlık politikasının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Webinar katılımcıların sorularıyla sona erdi.
Etiketler: insan hakları