11/02/2015 | Yazar: Kaos GL

Trabzon Barosu, Cumartesi günü Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleriyle LGBTİ hakları üzerine Avukat Ağı Çalıştayı gerçekleştirdi.

Trabzon Barosu LGBTİ örgütleriyle buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trabzon Barosu, Cumartesi günü Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleriyle LGBTİ hakları üzerine Avukat Ağı Çalıştayı gerçekleştirdi. Pazar günü ise Trabzon Mor Balık LGBTİ inisiyatifi, derneklerle bir kapasite güçlendirme toplantısı yaptı.

 

Kaos GL ve Pembe Hayat dernekleri, Cumartesi günü Trabzon Barosu Çocuk Hakları, Kadın Hakları ve İnsan Hakları komisyonları ile birlikte bir avukat ağı çalıştayı düzenledi.

Çalıştay kapsamında ele alınan konular ise şunlar oldu: Çalışma hayatında trans olmak, seks işçilerinin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlarla baş ederken destek mekanizmalarında yaşanan mağduriyetler, toplumsal yaşantıda karşılaşılan problemler, zorunlu evlilikler, eğitim hakkının gasp edilmesi, LGBTİ aktivistlere yönelik polis saldırıları, askeriye disiplin cezaları ve vicdanî ret hakkı, Kabahatler Kanunu, işkence ve kötü muamele ile LGBTİ davalarının kararları.

“Ayrımcılık Trabzon’da da var”

Trabzon Mor Balık LGBTİ inisiyatifinin Pazar günü düzenlediği kapasite güçlendirme toplantısında Trabzon’da yaşayan LGBTİ’lerin yanı sıra bağımsız insan hakları aktivistleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, sendika ve siyasî partilerden katılımcılar yer aldı.

 

Toplantıda soruları yanıtlayan Pembe Hayat Derneği’nden Buse Kılıçkaya, Türkiye’nin pek çok yerindeki sorunların Trabzon’da da yaşandığını ifade etti:

“Cinsel yöneliminden veya cinsiyet kimliğinden ötürü ayrımcılığa uğrayan LGBTİ’ler için bu sorunları görünür kılmak, hak mücadelesi vermek ve farkındalık yaratmak gerekiyor. En büyük sorunlardan biri, görünür olamama veya görünür olduktan sonra nasıl bir şiddetle yüz yüze kalacağını bilememe hali. Sonuçta Trabzon büyük bir yer olduğu kadar kendi içerisinde kapalı bir örgütlenmesi var. Yani Türkiye’nin herhangi bir şehrinde yaşanan sorunların aynısı burada da yaşanabiliyor. Nefret suçları yaşanıyor ülkemizde. İntiharlar arttı. Ayrımcılık kol geziyor.”

LGBTİ mahpuslar, mülteciler, askerlik, açılma ve görünürlük gibi konuların konuşulduğu toplantıda Trabzon Mor Balık’ın kapasitesini güçlendirmeye yönelik deneyim aktarımı yapıldı. Gelen sorularla şekillenen toplantıda Kaos GL ve Pembe Hayat dernekşerine adına katılımcılar çeşitli ayrımcılık konularındaki mücadele yöntemlerini ve dernekler olarak yaptıkları faaliyetleri aktardılar.

Bu etkinlik, AB Sivil Düşün Programı’nın desteklediği Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. 

*Bu etkinlik, Norveç Büyükelçiliği ve Gökkuşağı Projesi kapsamında, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Kurumu SIDA tarafından desteklenen Kaos GL Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında yapılmıştır.


Etiketler: insan hakları
İstihdam