11/07/2011 | Yazar: Ali Erol

Trans kadınlara yönelik polis- vatandaş işbirliğinde gerçekleşen şiddet ve saldırı haberleri Antalya’da linç girişimi, Bursa’da ölüm tehdidi, İstanbul’da keyfi gözaltı ile geldi.

Trans kadınlara yönelik polis- vatandaş işbirliğinde gerçekleşen şiddet ve saldırı haberleri Antalya’da linç girişimi, Bursa’da ölüm tehdidi, İstanbul’da keyfi gözaltı ile geldi. 

Avukat Elif Ceylan Özsoy, Kaos GL’ye yaptığı açıklamada, Antalya’daki transfobik saldırının bir nefret eylemi olduğunu söyledi.
 
Antalya’da iki trans kadın, esnaf tarafından linç edilmek istendi. Trans kadınlar feci şekilde dövülürken, polis uzun süre olaya müdahale etmedi. Hürriyet gazetesinin “Bize ters öyleyse linç edelim kültürü” başlığı ile verdiği olayda, saldırıya uğrayan trans kadınlardan biri hastaneye kaldırıldı.
 
“Öldürüp bir yere gömerim”
 
Bursa Emniyet Müdürlüğünün gözaltına aldığı ve “Kabahatler Kanununa Muhalefet” suçlamasıyla 69’ar TL para cezası kesilen iki trans kadın, gözaltındayken adını bilmedikleri bir polis memurunun, “Sizi bir daha burada görmeyeceğim. Karşılaşırsak öldürür bir yere gömerim” diyerek dövdüğünü belirtti.
 
Polis memurunun kendilerini tekme-tokat dövdüğünü belirten Begüm, DHA’nın (Doğan Haber Ajansı) haberine göre şunları söyledi:
 
“Ahlak Büro Amirliği’ne bağlı polisler bizi zorla arabaya bindirdi. Emniyet’e getirdiler. Para cezası yazdılar. Tam çıkacağımız sırada bir polis memuru beni çay ocağına çağırıp kapıyı arkadan kilitledi. Sonra ’Bir daha sizi buralarda görürsem öldürüp bir yere gömerim’ dedi ve dövdü. Biz ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz. Dayakçı polisten şikayetçiyiz.”
 
“Polisin şiddetine maruz kalınca kendimizi savunmasız hissediyoruz”
 
Gözaltına alınan trans kadınlardan Esra ise başka bir işi olmadığı için seks işçiliği yapmak zorunda kaldığını söyledi ve polis şiddetinden şikayetçi oldu:
 
“Biz ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz. Dövülüp, aşağılanıyoruz. Paramızı gasp ediyorlar. Bir de polisin şiddetine maruz kalınca kendimizi savunmasız hissediyoruz.”
 
İstanbul’da polisten keyfi gözaltı
 
İstanbul’da yolda yürüyen bir trans kadını polis zorla gözaltına aldı. Keyfi göz altıya karşı trans kadın uzun süre kendini savunmaya çalıştı.
 
Polise karakola götürülme sebebini soran trans kadın, polisten “trafiği tehlikeye atıyorsunuz” cevabını alınca, “Yolda yürümem trafiği tehlikeye mi atıyor? Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Adam mı öldürdüm?” diye karşılık verdi.
 
Keyfi göz atına karşı direnen kadını polis ekipleri zorla kelepçeleyerek götürdüler.
 
“Saldırılarda hedef trans kimliğidir!”
 
Avukat Elif Ceylan Özsoy, Kaos GL’ye yaptığı açıklamada, Antalya’daki transfobik saldırının bir nefret eylemi olduğunu söyledi.
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneğinin de avukatı olan Özsoy, “Bu tip sivil saldırılar, devletin trans bireylere yönelik politikalarının bir sonucudur” dedi.
 
Devletin linç girişimlerine cesaret verdiğini söyleyen Avukat Elif Ceylan Özsoy, şöyle konuştu: “Bu tip saldırılar, iki kişide somutlansa da asıl hedef trans kimliğidir. Antalya’daki olayın, Türkiye’de yaşayan tüm trans vatandaşlar üzerinde yaratacağı tedirgin edici etkisi göz ardı edilmemeli.”
 
“Saldırı trans bireylere açık düşmanlık”
 
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği de, Antalya’da iki trans kadının maruz kaldığı saldırının, hükümetin, acilen cinsiyet kimliği ve/veya ifade noktasında önlem alması gerektiğini ortaya koyduğunu belirten bir açıklama yaptı.
 
“Güpegündüz, olay mahallindeki herkesin gözleri önünde gerçekleşen bu fiil, trans bireylere yönelik açık düşmanlığın ve tahammülsüzlüğün ifadesidir.” denilen açıklamada Hükümete, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da,Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin deklare ettiği “Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Her Türlü Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi”ni imzalayan 13 ülkeden biri olduğu hatırlatıldı. 
 
İstanbul'da keyfi gözaltı videosu:
 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam