14/01/2014 | Yazar: Kaos GL

Trans Danışma Merkezi Derneği Bülent Ersoy’a dönük transfobiyi eleştirdi.

Trans Danışma Merkezi: Cinsiyet Değiştirmek Haktır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans Danışma Merkezi Derneği Bülent Ersoy’un Mevlit Kandili nedeniyle başını kapattığı bir kıyafetle ekrana çıkması ve ilahi seslendirmesi üzerine sosyal medyada ve çeşitli haber sitelerinde transfobik nefret söylemlerine maruz kalmasına tepki gösterdi.

Cinsiyet değiştirmenin” Türk Medeni Kanunu’nun 40. maddesinde düzenlenen bir hak olduğunu hatırlatan Trans Danışma Merkezi Derneği, “Trans bireyler ’cinsiyet değiştirdikten’ sonra biyolojik olarak kadın veya erkek olarak doğmuş vatandaşların hukuki olarak yararlandığı tüm haklardan; emeklilik, sağlık güvencesi, evlilik vb. aynı şekilde yararlanmaktadırlar. Yasalarca tanınmış olan ’cinsiyet kimliği’ üzerinden ayrımcılık yapılması, şiddet uygulanması, aşağılanması, söylem üretilmesi, cinsiyet kimliklerinin sürekli olarak hatırlatılması uygar ülkelerde nefret suçu kapsamında değerlendirilmektedir” dedi.

 
Konuya ilişkin dava açmayı düşündüklerini ancak Türkiye’de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı bir “Nefret Suçları Yasası” olmadığını hatırlatan Trans Danışma Merkezi Derneği, “Nefret Suçları Yasası’na” cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin eklenmesini talep etti.

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam