10/01/2024 | Yazar: Kaos GL

ABD’nin Louisiana eyaletinde trans gençler ve aileleri, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren reşit olmayanlara cinsiyet onaylayıcı bakım yasağına karşı dava açtı.

“Trans gençler sağlık hizmetlerine herkesle eşit erişmeyi hak ediyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’nin Louisiana eyaletinde yaşayan beş trans genç ve aileleri, eyaletin 1 Ocak’ta yürürlüğe giren reşit olmayanlara cinsiyet onaylayıcı bakım yasağına karşı dava açtı.

Davacılar, 466 sayılı Kanunun; Louisiana Anayasasını, özellikle de tıbbi özerklik, ebeveyn özerkliği ve yasa kapsamında eşit korunma haklarını ihlal ettiğine dair tespit niteliğinde bir karar istiyor. Ayrıca Kanuna karşı, kanunun uygulanmasını engelleyecek önleyici ve kalıcı tedbir talebinde bulunuyorlar.

Lambda Legal’in basın açıklamasına göre dava, 466 sayılı Kanunun Louisiana Anayasası kapsamına aykırı olduğu ve trans gençlerin ve ailelerinin kanun kapsamında eşit korunma haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle açıldı. Güvenlik gerekçesiyle açıklamada adı Max Moe olarak geçen trans genç, gelinen noktayı çok üzücü bulduğunu söyledi:

“Büyürken vücudumla ilgili yoğun bir çekinceye sahiptim ve bu da neredeyse sürekli bir rahatsızlık hissine yol açıyordu. Sıklıkla endişeli hissediyordum hatta konuşmakta zorlanıyordum. Cinsiyetimi onaylayan hormon tedavisine erişimim sayesinde artık çok daha rahatım, kendime güveniyorum ve daha az sıkıntı hissediyorum. Bu sağlık hizmeti benim mutlu, sağlıklı olmamı ve gerçek özgün benliğimde, yani olduğumu bildiğim kendim olmamı sağladı. Yasağın yola açacaklarından çok korkuyorum ve ruh sağlığımın bozulmasından endişeleniyorum.

Davacıları temsil eden avukatlardan, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sağlık Hukuku ve Politika Kliniği kıdemli üyesi Suzanne Davies “Trans gençler sağlık hizmetlerine herkesle aynı temelde erişmeyi hak ediyor” yorumunu yaptı:

“Yeni yasa, cinsiyet hoşnutsuzluğundan mustarip olan ve takip eden doktorlar tarafından cinsiyet onaylayıcı bakıma erişmeleri gerektiği belirlenen Louisianalı gençleri hedef alıyor. Gençleri, tıbbi olarak gerekli ve çoğu zaman cinsiyet hoşnutsuzluğunun tedavisinde ve depresyon, anksiyete ve hatta intihar gibi diğer ciddi sağlık sorunlarının çözümünde etkili olan hayat kurtarıcı bakıma eşit erişimden mahrum bırakıyor.”

466 sayılı Kanun hakkında

2023’ün Temmuz ayında ilgili yasanın tasarısı Demokratik Partili eski Louisiana valisi John Bel Edwards tarafından veto edilmiş ancak veto Cumhuriyetçi Partililerin çoğunlukta Lousiana Yasama Meclisi tarafından bozulmuştu. Tasarı, 466 sayılı Kanun olarak yasalaştı ve 2024 yılı başında yürürlüğe girmesi planlandı.

Cinsiyet onaylayıcı bakıma ilişkin diğer yasaklar gibi 466 sayılı Kanun da reşit olmayanlara bakım sağlayan uygulayıcıları, lisanslarını veya sertifikalarını en az iki yıl süreyle iptal ederek cezalandırıyor. Yasa, reşit olmayan bir çocuk olarak bakım gördüğü için zarar gördüğünü hisseden hastaların hizmet sağlayıcılara karşı yasal işlem başlatmasına olanak tanıyacak. Yasa aynı zamanda tüm trans gençleri 31 Aralık 2024’e kadar hormon veya engelleyici ilaç almayı bırakmaya zorlayacak.


Etiketler: insan hakları, aile, sağlık, dünyadan, sağlık hakkı
İstihdam