02/07/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

Trans kadın N., Mart 2024’te Ankara’da gittiği bir eğlence mekanında saldırıya uğradı. N., saldırının ardından bir hafta yoğun bakımda kaldı. Soruşturma sürecinde tutuklanan saldırgan E.B, bugün görülen duruşmada tahliye edildi.

“Trans kadın olduğum için dosyada farklı bir algı oluşturmak istiyorlar” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Hülya Çetinkaya / csgorselarsiv.org

Trans kadın N., Mart 2024’te Kızılay’da gittiği bir eğlence mekanında saldırıya uğradı.N.’ye yanındaki iki kişi ile beraber saldıran E.B, N.’yi mekanın merdivenlerinden itti ve baygın haldeki N.’yi darp etmeye devam etti. N., bir süre sonra ayılıp sokağa çıkarak yardım istemeye başladığında E.B’nin saldırısı sokakta da sürdü. Ambulansı arayan N., hastaneye kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği teşhisiyle bir hafta yoğun bakımda kaldı. Soruşturma sürecinde E.B tutuklandı.  

Dosyada kamera kayıtları eksik. E.B ‘yle beraber N.’ye saldıran diğer iki kişi ise mahkeme tarafından yargılmaya dahil edilmedi.

Davanın ikinci duruşması ise 37.Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Davayı Kırmızı Şemsiye Derneği avukatı Nergiz Görnaz ve avıkat Evrim Demirtaş takip etti.

E.B’nin avukatı, N.’nin polis ve mahkeme ifadeleri arasında çelişki olduğunu belirterek ilk saldırının N. tarafından sanık E.B’ye yöneltildiğinin mevcut kamera kayıtlarında yer aldığını iddia etti. Sanık avukatı, olayda “meşru müdafaa” olduğunu belirterek sanık E.B’nin tahliyesini istedi.

Davada konuşan ve ilk ifadesini yoğun bakımda verdiğini belirten N., ise iddialar karşısında şunları söyledi:

“Bayıldığımda bir darbe aldım. Beni orada dövmeye başladı. Sonrasında yardım istememi engellemek için bana sokakta saldırmaya devam etti. Bu davada, durup dururken sanığa saldırmışım izlenimi vermeye çalışıyorlar. Trans bir kadın olduğum için dosyada farklı bir algı oluşturmak istiyorlar.”

“Dosyadaki kamera kayıtlarında sadece mekan dışında yaşananları görüyoruz”

N.’nin ardından davayı takip eden Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Avukat Nergiz Görnaz konuştu. Görnaz, N.’nin mahkemede verdiği ifade ile hastanede verdiği ifade arasında teknik olarak bir çelişki olmadığını belirtti. Görnaz, şu ifadeleri kullandı:

“Kamera kayıtları eksik. N.’nin mekan içinde uğradığı saldırıya ilişkin kamera görüntüleri yok. Dosyadaki kamera kayıtlarında sadece mekan dışında yaşananları görüyoruz”

Dosyaya, E.B ile söz konusu eğlence mekanı arasındaki bağlantıları gösteren sosyal medya görüntüleri sunuldu. Dosyayı takip eden avukatlar Nergiz Görnaz ve Evrim Demirtaş, yargılanmanın kasten öldürmeye teşebbüsten yürütülmesini ve mahkemenin bu nedenle görevsizlik kararı vermesini talep etti. Ayrıca; sanık E.B’nin tutukluluk halinin devamı da istendi.

Savcı, sunduğu mütalaada sanığın adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasını istedi. Mahkeme, tutuklulukta geçen süre nedeniyle sanık E.B’nin tahliyesine karar verdi. Sonraki duruşma, 26 Aralık saat 09.30’da Ankara 37.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

“Sanığın tahliyesine karar verilmesi bir sürü risk barındırıyor”

Kırmızı Şemsiye Derneği Avukatı Nergiz Görnaz, dosyayı KaosGL.org’a değerlendirdi:

“Sanık, N.’nin ölmesine veya felç kalmasına sebep olabilecek kadar uzun süre ağır darbelerle saldırmıştır. Olaya baktığımızda saldırının boyutlarının kasten yaralamayı aştığını görüyoruz. Yargılamanın kasten öldürmeye teşebbüs maddesi üzerinden yürütülmesi ve ağır ceza mahkemesine gönderilmesi gerekmektedir. Ancak soruşturma aşamasında delillerin toplanmasında özensiz davranılmış ve geç kalınmış. Bu yüzden saldırının mekanın içinde başladığını gösterir kamera kayıtlarına ulaşamıyoruz. Sanki N., durduk yere sokakta küfürler savurup etrafa rahatsızlık veren ve sanığa saldıran bir kişiymiş gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Halbuki sanık, doğrudan bu mekanla ilişkisi olan bir kişi. Bu bağlantının üzerinde durulmuyor ve görevsizlik talebimiz reddediliyor.”

Görnaz, dosyada aydınlatılması gereken deliller bulunduğunu belirterek, “Dosyada aydınlatılması gereken çok nokta ve delil varken sanığın tahliyesine karar verilmesi bir sürü risk barındırıyor. N., yavaş yavaş sağlığına kavuştuğu ve bizimle yan yana bu hukuk mücadelesini verdiği için mutluyuz. İlerleyen celselerde nefret saikiyle işlenen bu suç açısından olumlu bir karar alacağımızı umuyoruz” dedi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dava
İstihdam