14/09/2015 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Beylikdüzü’nde caddede çalışan trans kadın Z.S. saldırıya uğradı. Daha sonra köpek ile sıkıştırılan Z.S saldırganlardan şikâyetçi oldu.

Trans kadına pitbull köpek ile saldırdılar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Beylikdüzü'nde caddede çalışan trans kadın Z.S. saldırıya uğradı. Daha sonra köpek ile sıkıştırılan Z.S saldırganlardan şikâyetçi oldu.

Beylikdüzü’nde caddede çalışan trans kadın Z.S. haraç toplayan bir çetenin saldırısına uğradı. Para vermemesi üzerine bir aracın içinde pitbull köpek ile sıkıştırılan Z.S saldırganlardan şikâyetçi oldu. 22 yaşındaki trans kadın yaşadıklarını BirGün Gazetesi'ne anlattı. Z.S., Beylikdüzü'nde her gece çıktıkları bir caddede trans kadınlardan kişi başı 150 TL toplayan bir çetenin saldırısına uğradığını ve bu çeteyle de haraç meselesi yüzünden 8 ay önce davalık olduğunu belirtti. Z.S. şöyle devam etti: "Ben haraç vermek istemiyordum, bu yüzden bunlardan şikâyetçi olmuştum. Davanın ilk duruşması Ocak ayında olduğu için, şikâyetimi geri almam için beni tehdit ettiler. Aylarca kaldığım evi bastılar, şiddet uyguladılar. Geçen gece caddedeyken çete başının adamları yanıma geldi. ‘Dava yaklaşıyor, geri alacaksın şikâyeti,’ dediler yine. Ben çete başlan G.G. ile konuşmak istediğimi söyledim. Meğersem uzaktan bizi arabadan izliyormuş. Kapıyı açtım konuşmak için, bir baktım arabanın arkasında kocaman Pitbull, kapadılar beni arabanın içine köpekle boğuştum, parçaladı beni, kumpas kurmuşlar bana." 'Devlet de benim polis de' Arabadan inmeyi başarabildikten sonra çete başı G.G.'nin kendisine, 'Devlet de benim polis de benim, sana mı inanacaklar' diye bağırdığını söyleyen-Z.S., olayın ardından Esenyurt Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındıktan sonra dün gece taburcu oldu.

Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı Hukuki destek verecek

Kaos GL’nin yürüttüğü Stratejik Davalama Projesi kapsamında Av. Meryem Kavak saldırıya uğrayan Z.S’ye hukuki destek verecek.

KaosGL.org’a konuşan Av. Meryem Kavak: “Şikâyette bulunmak için çalışmalarımız devam ediyor. Z.S’nin davası ve hukuki sürecinde destek vereceğiz” şeklinde süreç hakkında bilgi verdi.

Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı nedir?

Kaos GL ve TOHAV'ın Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı, sivil toplum örgütlerini ve sivil toplum aktivistlerini ayrımcılık karşıtlığı için işbirliği ve beraberlik halinde yürütülecek bir ortak eylemle birleştirmenin yollarını keşfetmeyi hedefliyor.

Proje çerçevesinde hukuki yardım, stratejik davalama ve hakların takibi gibi insan hakları koruma mekanizmaları konusunda beceri ve deneyimler paylaşılıyor. Buna paralel olarak proje süresince sivil toplum örgütlerinin ulaşılması güç kurbanlara ve mağdurlara ulaşma becerisi artırılacak, yargı ve diğer savunuculuk mekanizmalarına erişim konusunda kapasiteleri güçlendirilecek, çoklu ayrımcılık temelinde hakları ihlal edilen, aşırı marjinalleştirilmiş, sorunları geleneksel insan hakları gündeminde yeterince ele alınmayan kişilerin vakaları görünür kılınıyor.

Ayrımcılığa Uğradım web sitesi nedir?

Kaos GL Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV) birlikte yürüttüğü “Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı” projesi kapsamında “Ayrımcılığa Uğradım” web sitesi Ocak ayında açıldı.

Yasal mevzuat, ayrımcılık konusunda düzenlemeler ve yurttaşlık haklarına ilişkin bilgilerin de yer aldığı web sitesi üzerinden, ayrımcılığa uğrayan kişiler Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak başvuruda bulunabiliyor.

*“Çeşitlilik ve Stratejik Davalama Ağı” projesi AB Delegasyonu Sivil Düşün Programının desteği ile yapılmaktadır.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam