20/05/2022 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi LGBTİ+ Komisyonu, Taksim’de bekçilerden transfobik şiddet görüp gözaltına alınan ve karakolda polislerin işkence ile cinsel şiddetine maruz bırakılan trans kadın Kesken için suç duyurusunda bulundu.

Trans kadına şiddet, cinsel taciz ve işkenceye İHD’den suç duyurusu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddet ve işkenceye ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi LGBTİ+ Komisyonu, 4 Mayıs Çarşamba gecesi Taksim’de bekçilerden transfobik şiddet görüp gözaltına alınan ve karakolda  polislerin işkence ile cinsel şiddetine maruz bırakılan trans kadın Kesken için suç duyurusunda bulundu.

İHD LBTİ+ Komisyonu’nu 12 Mayıs günü sosyal medya hesabından suç duyurusunun detaylarını paylaştı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusunda şüpheliler, Taksim Polis Merkezi amir ve memurları ile olay yeri ve saatinde görevli bekçi olarak belirtiliyor.

Şüphelilere isnat edilen suçlarsa şöyle: Türk Ceza Kanunu (TCK) 94. madde ile tanımlanan işkence suçu, 105. madde ile tanımlanan cinsel taciz suçu, 122. madde ile tanımlanan ayrımcılık suçu ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 3. madde işkence yasağının ihlali, Birleşmiş Milletler ‘mahpuslara muameleye dair asgari kuralları belirleyen Mandela Kuralları’na aykırılık.

trans-kadina-siddet-cinsel-taciz-ve-iskenceye-ihd-den-suc-duyurusu-1

Darp, cinsel taciz ve işkence…

Suç duyurusunda, trans kadın Kesken’in maruz bırakıldığı işkence ve cinsel taciz şu cümlelerle anlatılıyor:

Bekçinin –trans kadın Kesken’e “orospular, alın bunları” diye bağırdığı, karakol amirinin ve bekçinin Kesken’i saçlarından sürükleyerek ve döverek karakola götürdüğü; karakolda amir ve bekçi tarafından Kesken’in darp edilmeye devam edildiği, Kesken’in burnuna ağır bir darbe aldığı, elle vücudunun her bölgesinden tacize maruz bırakıldığı, yerleri yalamaya zorlandığı…”

Şikâyetçi Vekil avukatları, Av. Eren Keskin, Av. Jiyan Kaya, Av. Jiyan Tosun, şüpheliler hakkında soruşturma başlatılarak dava açılmasını talep ediyor.



Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam