28/12/2010 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin “kendi olmanın bedelini yaşamlarıyla ödemiş trans kadınlar”a ithaf ettiği “İt İti Isırmaz&rdquo

Trans Kadınların Sorunları Artık Daha Görünür! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin “kendi olmanın bedelini yaşamlarıyla ödemiş trans kadınlar”a ithaf ettiği “İt İti Isırmaz” adlı kitap, İstanbul’da yaşayan trans kadınlarının sorunlarını irdelemeyi ve daha görünür kılmayı amaçlıyor.

116 trans kadının katılımıyla gerçekleştirilen araştırma ile elde edilen çarpıcı veriler şöyle sıralanıyor: 

“Trans kadınlar başta polisten olmak üzere, gündelik yaşamda seks işçiliği yapıyorsa müşterilerinden, kamu hizmeti almak istediğinde taksi ve otobüs şoförlerinden, restorandaki işletmecilerden, garsonlardan yoğun bir biçimde fiziksel ve psikolojik şiddet görmekteler.”
 
Çalışma ile ortaya çıkan sorunlar:
 
“Yaşamlarını kimlikleriyle idame ettirebilmek için yaşadığı memleketinden göç etmek zorunda bırakılan, evlilik baskısı gören, zorla geneleve götürülen, eğitimini yarıda kesmek zorunda kalan, kaldığı yurttan atılanhastane kapılarından kovulan ve yaşadığı tüm bu zorluklar sonucunda intihar etmeyi düşünmüş ve intiharı denemiş trans kadınlar vardı çalışmamızda. 
 
“Kendi olmanın bedelini ağır ödüyor trans kadınlar”

“Kendi olmanın bedelini ağır ödüyor trans kadınlar. Bu bedel bazen para, tendeki yaralar, ruhtaki bereler ve bazen de ne yazık ki hayatlar oluyor. Kimi zaman sokakta yürümek dahi külfet oluyor. Ne de olsa polise göre toplum ahlakını kirletiyor trans kadınlar; trafiği aksatıyorlarmış, oralarını buralarını açıyorlarmış! Öyle diyor polis. Karakollarda boş kâğıtlar imzalatılıyor zorla; gerisini sen doldur polis amca! Kapılar kırılıyor, evlere biber gazı atılıyor, yaka paça insanlar evlerinden, insanlıklarından çıkarılıyor. Hani bazen yaşamak bile külfet oluyor cinsinden!”
 
"Sorduk, ‘size şiddet uygulayan polislerden şikâyetçi misiniz?” diye. ‘Şikâyetçiyiz ama ne yapalım; it iti ısırmaz’ dediler, aldık cevabımızı! Madem böyle, polisin şiddetini kitabın adıyla da açık edelim dedik. Kitabımızın adı “İt iti ısırmaz” oldu.”
 
İstanbul’da yaşayan trans kadınlarının sorunlarını irdelemeyi ve daha görünür kılmayı amaçlayan alan araştırmasının sonuç kitabı “İt İti Isırmaz”, Lambdaistanbul Kültür Merkezi ile Kaos GL’nden edinilebilir.
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam